Sverige imponerade och vann med 33-30 mot Spanien i Saab Arena. Ett yngre och frejdigt svenskt lag vann efter storspel från bland andra Felix Claar och Eric Johansson. Sverige befäster därmed förstaplatsen i den pågående EHF Euro Cup-tabellen.

Under onsdagskvällen spelade Sverige landskamp i Linköping när Saab Arena stod värd för EHF Euro Cup-matchen mot Spanien. Sverige formerade ett yngre och spännande landslag på sina håll mot ett Spanien som inte heller formerade sitt allra tydligaste A-lag. Detta var ändå något av en repris på bronsmatchen i VM för bara någon dryg månad sedan.

Sverige började matchen bra. Den ändå erfarna startsjuan imponerade mot Spanien inledningsvis, framför allt bakåt. Tobias Thulin gjorde dessutom några fina räddningar i det svenska målet samtidigt som Spaniens målvakt Sergey Hernandez gjorde detsamma. Publiken i Linköping fick se en ganska stabil och målsnål första halva och en lite mer fartfylld andra del av första halvlek. Den spanska målvakten Sergey Hernandez var den största orsaken till att Sverige inte gick ifrån till en flermålsledning vid flera tillfällen, istället höll Spanien jämna steg med Blågult.

Under ett kritiskt läge i slutet på första halvlek, med två svenska utvisningar på tavlan, lyckades Tobias Thulin med en fenomenal kanträddning och Jonathan Carlsbogård för att bibehålla en jämn match till 12-12 där Spanien ”bara” lyckades göra två mål med en man mer under två minuter. Sverige gjorde sedan mål genom Elliot Stenmalm till 13-12 och i efterföljande spanska läget stod Tobias Thulin för en ny räddning som tog Sverige till halvtidsvilan med ledning 13-12.

Andra halvlek

Sverige började den andra halvleken på ett bra sätt med några fina och snabba mål och tog kommandot med en fyramålsledning tidigt. Eric Johansson var framträdande inledningsvis under andra halvlek för svensk del. Även Linus Persson var bra på högernio-positionen och även Felix Claar på mittnio var dominant som spelmotor. Sverige spelade väldigt bra under första kvarten av halvleken och väldigt fokuserat i båda ändar av planen och ledde med 25-20 efter 15 minuter. Den nyss nämnda trion var bärande i den svenska ledningen.

Isak Persson kom in i mitten på första halvlek och gjorde det väldigt bra med några fina mål. Den unga högersexan visade både kyla och teknik när han gjorde några mål både från kanten och sjumeterslinjen. Med tio minuter kvar av matchen ledde Sverige med fyra bollar, detta samtidigt som Spanien fick ett rött kort efter att Miguel Sanchez-Migallon gav ett par fula tjuvsmällar mot Eric Johansson efter signal, detta då spanjoren såg ut att tycka att Johansson filmat i den föregående situationen. Spanien verkade frustrerade överlag när Sverige var fortsatt i överläge på måltavlan halvleken igenom.

Med fem minuter kvar av matchen ledde Sverige med 30-27 och Spanien hade fortsatt kontakt. Spanjorerna fortsatte dock ådra sig utvisningar vilket gynnade Sverige. När Felix Claar satte dit 32-28 med en och en halv minut kvar, efter en fin assist från Eric Johansson, så var biffen klar. Sverige tog en fin och imponerande seger inför 6500 åskådare i Linköping. Matchen slutade 33-30 till sist.

I och med segern är Sverige obesegrade i EHF Euro Cup med sin tredje segern i turneringen, efter segrarna mot Danmark och Tyskland i höstas. På söndag (12 mars) vänder spelschemat i turneringen när Sverige gästar Spanien i Jaén med avkast 18:00.

Sverige – Spanien, 33-30 (13-12)