Niclas Ekberg blev en av matchhjältarna i Sverige när man vann EM-guld. Ekberg satte den sista bollen i mål från sjumeterslinjen och klarade pressen. 
– Det gick inte så många tankar, tänkte bara att bollen ska in, säger Niclas Ekberg i TV6 efter matchen.

Sverige har vunnit EM-guld, och man gör det efter många turer under turneringen, där flera covid-fall har drabbat den svenska truppen. En av spelarna som haft det tuffast har varit Niclas Ekberg, som två gånger om testat positivt för covid-19. Han missade därmed bland annat semifinalen mot Frankrike. Men till finalen så var veteranen tillbaka i truppen, men utan att spela något under ordinarie tid. Men efter att Hampus Wanne missat två straffar i första halvlek så fick Ekberg axla rollen som straffskytt, vilket han gjorde med bravur matchen igenom. När finalen gick mot sina sista sekunder så blev Albin Lagergren foulad och matchens sista kast fick Sverige från sju meter. Mål innebar svenskt EM-guld, miss innebar förlängning. Fram klev alltså Niclas Ekberg som sköt in bollen och fick hela det svenska laget stormandes mot honom. Ekberg darrade inte på handen, trots att han haft många mentala motgångar under EM.

– Det gick inte så många tankar, tänkte bara att bollen ska in, säger Niclas Ekberg i TV6 efter matchen och fortsätter:

– Det är obeskrivligt. Jag har krigat mig från den där jäkla karantänen, ursäkta språket. Så det har varit ett rent helvete och mentalt har det varit ett krig. Jag har försökt att hålla mig i fysisk form, och så artar det sig så här. Det är gött med handboll.

Det går att ta på Ekbergs känslor i tv-rutan. Han som har varit med så länge har fått uppleva peaken i sin handbollskarriär, meddelar han.

– Det är det största som har hänt. Jag hoppas många unga där hemma tänker att ”där vill jag också vara en dag” och krigar sig hit. För det har alla som är här gjort, vi har krigat hårt för att komma hit, säger Ekberg i tv-intervjun.