Andra medaljchansen på två av tre mästerskap. Glenn Solbergs Sverige har markerat i handbollsvärlden att man är här för att stanna. För att nå medaljen i EM 2022 så behövs den vackraste nordiska kombinationen som finns: Jantelagen.

Nu börjar det närma sig på allvar. Ikväll spelas semifinalerna i EM och Sverige är ännu en gång med bland topp fyra för att slåss om medaljerna. En bedrift som säger en del om svensk handbollsutveckling, men också en del om Glenn Solberg och Martin Boquists ledarskap.

Efter detta EM så kommer Sverige att till varje mästerskap benämnas bland toppfavoriterna till att ta medalj så länge som denna skara spelare finns kvar. Det blev något av ett steg tillbaka efter kvartsfinalförlusten i OS trodde många, men Sverige har visat att man alltid kommer vara att räkna med.

Ett signum för Sverige i detta mästerskap har varit bredden. När Max Darj fick covid-19 så kom Oscar Bergendahl in och stängde till i försvarsspelet. När Daniel Pettersson och Niclas Ekberg även de hamnade i covid-karantän så dök 21-åringarna Isak Persson och Valter Chrintz upp och lyste på högerkanten. Nu är endast den sistnämnda kvar i spel för Sverige, men vilken lysande kraft han har blivit för det svenska folket.

Sverige är i världstoppen för att stanna, och man är i världstoppen på grund av sin mentalitet, lagmoral och individuella skicklighet. Jag tror mig ha förstått vad som tar Sverige till guldet i år, eller åtminstone till finalen.

Ikväll så ställs svenskarna mot Frankrike. Ett franskt lag som imponerat stundtals men som också gjort smärre dåliga insatser i EM. Senast mot Danmark så var fransmännen smått överkörda i 55 minuter, innan man hittade en magisk vändning. Mot Island så förlorade man med åtta (!) bollar, och visade hur svårt man har mot starka kollektiv.

Den franska nonchalansen, överlägsenheten och dominansen gör att jag tror på svensk seger ikväll. Det svenska kollektivet, den härliga ödmjukheten tillsammans med frejdigheten ger Sverige segern mot Frankrike. Om fransmännen kan stå på hälarna under den första kvarten, så har Sverige mycket vunnet. För den krigarmentalitet som Sverige har, den tappar inte stora ledningar.

Med andra ord så är det Jantelagen som hjälper Sverige ikväll. Sverige har en tränare som aldrig i någon intervju framhävt sig själv framför laget, vad är det om inte Jantelag. Samma tränare lägger över timeout-snacket till spelarna på planen, vad är det om inte Jantelag. Målvakterna i truppen gläds nästan mer åt sin kollegas insatser än sina egna, vad är det om inte Jantelag. Och Sveriges nya guldgosse avgör en ”kvartsfinal” med elva sekunder kvar och fylls med tårar i efterhand för att han är så stolt över laget, vad är det om inte Jantelag.

Jag kan ha tolkat Jantelagen fel. Men är det något jag vet så är det att Jantelagen har sin grund i Danmark, som nu har tappat den. Och jag är så väldigt glad för att den fortfarande är starkt rotad i Norge och i Sverige. Och att just den kommer att hjälpa Sverige till seger mot Frankrike ikväll och i förlängningen seger mot Danmark i finalen på söndag.