Sveriges spelmotor och guldhjälte i Slovakien och Ungern, Jim Gottfridsson, kan vinna pris som världens bästa handbollsspelare under det gångna året. Tillsammans med fyra andra spelare så är ”Gotte” nu nominerad till det hedersfulla priset.

Internationella Handbollförbundet (IHF) delar varje år ut pris till världens bästa handbollsspelare under ett kalenderår (förutom 2020). Och när IHF nu har presenterat sina kandidater på herrsidan så finns en svensk spelmotor med. Jim Gottfridsson har länge varit en spelare i världstoppen och är utan tvekan en av världens bästa mittnior. När Sverige vann EM-guld för drygt en månad sedan så vann Gottfridsson pris som mest värdefulla spelare i EM för andra gången i karriären. Med detta så är han en av tre spelare i historien som har gjort det.

Nu kan Gottfridsson alltså vinna ett nytt pris, som hela världens bästa spelare under 2021. Det innebär att bragdinsatsen i EM i januari inte räknas med i nomineringen. Men mittnian har en del att stoltsera med under förra kalenderåret ändå. Jim Gottfridsson är nominerad till världens bästa spelare med denna motivering:

De senaste åren har varit fantastiska från Jim Gottfridssons sida, som har blivit den mest inflytelserika mittnian i världshandbollen. Att vinna pris som MVP under EM 2018 var bara början för Gottfridsson, vars tvådelade attackhot, både med sina kraftfulla skott och sina kreativa passningar, gör honom nästan omöjlig att stoppa på en bra dag.
2021 har varit särskilt fantastiskt för den svenske mittnian, som säkrade silvermedaljen vid VM 2021 för sitt hemland, samtidigt som han fick sin All-star Team-nominering som bästa mittnia i Egypten 2021. På klubbnivå så utsågs Gottfridsson till MVP i tyska Bundesliga och hjälpte Flensburg att kvalificera sig till kvartsfinalen i Champions League. Han var den i särklass bästa assistmakaren i den tyska ligan med 210, 63 fler än nästa spelare i assistligan, samtidigt som han slutade på 15:e plats i skytteligan med 177 mål.”, skriver IHF på sin hemsida.

Förutom Jim Gottfridsson så är fyra andra spelare nominerade till priset som världens bästa herrhandbollsspelare, där två danskar finns med bland de nominerade. Den unga högernian Mathias Gidsel (som blev korsbandsskadad under EM) är nominerade tillsammans med den storväxte målvakten Niklas Landin. Duon var som bekant med och vann VM-guld i Egypten i början av 2021.

Nominerade till världens bästa spelare 2021, herrar

Landslag/klubblag

Alex Dujshebaev, Spanien/Vive Kielce

Ludovic Fabregas, Frankrike/Barcelona

Niklas Landin, Danmark/Kiel

Mathias Gidsel, Danmark/GOG

Jim Gottfridsson, Sverige/Flensburg-Handewitt