Äntligen är det EM-premiär för Sverige efter en lång väntan. En stor optimism har spridit sig runt det svenska laget efter den senaste tidens fina resultat. Nu väntar Serbien i premiären av EM 2022, nedan ger vi er några förutsättningar inför.

Sverige tillhör Grupp B tillsammans med Serbien, Danmark och Slovenien. Det är på de sistnämndas hemmaplan som gruppspelet avgörs och närmare bestämt i handbollstokiga Celje. Premiärmatchen spelas i Arena Zlatorog och döms av de portugisiska systrarna Vanja Sa och Marta Sa.

Trupperna

Sveriges trupp till EM 2022.

Serbiens trupp till EM 2022.

Snackisar

Sverige åkte på ett tufft tapp på torsdagskvällen då Nina Koppang testade positivt för Covid-19. Rapporterna verkar goda från landslagslägret dock och Koppang väntas bli spelklar senare i gruppspelet. Men visst kan det vara något av en oro. Imorgon (lördag) ska landslaget testas igen, och då kan fler positiva fall dyka upp. Endast Koppang missar kvällens premiär mot Serbien dock. 16 av 18 spelare kan anmälas till matchtruppen vilket innebär att en ytterligare spelare står över kvällens drabbning.

I övrigt så är detta en viktig match för Sverige, och en match som man ska och måste vinna. Blågult behöver sätta an tonen genom en seger mot Serbien, gärna med lite schysta siffror.

Var sänds matchen?

Alla matcher i EM sänds på TV6 och Viaplay för svensk del. Kvällens premiärmatch startar 20:30 men sändningen inleds redan 19:30 på Viaplay.

Nyckelspelare

Sverige:
Jamina Roberts
Anna Lagerquist

Serbien:
Jelena Lavko
Jovana Stoijlkovic

Jamina Roberts och Anna Lagerquist är konstanta huvudpersoner i Sverige, Roberts framåt och Lagerquist bakåt. Ikväll blir det extra viktigt att hålla koll på Serbiens skyttar Lavko och Stoijlkovic, där Lagerquist blir viktig i det aggressiva försvarsspelet för att störa den sistnämnda inte minst.

Möjlig svensk startsjua

Johanna Bundsen (målvakt)
Nathalie Hagman (högersexa)
Nina Dano (högernia)
Jenny Carlson (mittnia)
Jamina Roberts (vänsternia)
Elin Hansson (vänstersexa)
Linn Blohm (mittsexa)

Senaste möten

Sverige och Serbien möttes i mars månad i kvalet till EM. Sverige förlorade på bortaplan i Serbien men vann sedan mycket komfortabelt hemma i Ystad. Senast länderna möttes i EM-sammanhang var 2018 i Frankrike då Sverige vann med en boll.

5 mars 2022 (EM-kval)
Sverige – Serbien, 33-25

3 mars 2022 (EM-kval)
Serbien – Sverige, 24-21

2 december 2018 (EM)
Sverige – Serbien, 22-21