EM 2024 spelas i Tyskland. Till mästerskapet ska 20 länder kvalificera sig för att anlända till de redan kvalificerade Sverige (som europamästare), Tyskland (som värdnation) samt Spanien och Danmark. Se kvalgrupperna nedan.

EM-kvalet mot herrarnas EM 2024 kommer att inledas i oktober 2022 och pågå till och med april 2023. Fyra länder är redan klara för EM som bekant. Tyskland har tilldelats en plats i egenskap av värdnation och vårt kära svenska landslag är direktkvalificerade i egenskap av regerande Europamästare. Samtidigt så är Spanien och Danmark kvalificerade som tvåa respektive trea från EM 2022.

Nu är åtminstone grupperna lottade till det kommande EM-kvalet. Där 20 länder ska tilldelas platser till EM efter prestation. Åtta kvalgrupper med fyra länder i varje har blivit lottade. De två bästa lagen i varje grupp går till EM samt de fyra bäst rankade treorna. Det utgör 20 direktplatser till EM.

Med Sverige och Danmark redan direktkvalificerade till EM så återstår tre nordiska länder i kampen om EM-platser. Norge och Finland hamnar i samma grupp i grupp 2. Finland leds av förbundskaptenen Ola Lindgren som nu står inför en tuff utmaning då finländarna ställs mot Serbien och Slovakien förutom just Norge. Alla tre länder spelade EM 2022 i Slovakien & Ungern. En tuff väg för Finland som strävar mot sitt första EM någonsin. Men också en tuff grupp generellt, kanske den tuffaste i hela EM-kvalet.

Island skrällde rejält under Europamästerskapet senast och visade att det fortsatt fostras många fina handbollsspelare på ön. Islänningarna får en ganska bekväm väg till VM då man möter Tjeckien, Israel och Estland i en grupp där Island är absoluta favoriter.

EM-kvalgrupperna

Grupp 1:
Portugal
Nordmakedonien
Turkiet
Luxemburg

Grupp 2:
Norge
Serbien
Slovakien
Finland

Grupp 3:
Island
Tjeckien
Israel
Estland

Grupp 4:
Österrike
Rumänien
Ukraina
Färöarna

Grupp 5:
Kroatien
Nederländerna
Grekland
Belgien

Grupp 6:
Ungern
Schweiz
Litauen
Georgien

Grupp 7:
Slovenien
Montenegro
Bosnien & Hercegovina
Kosovo

Grupp 8:
Frankrike
Polen
Lettland
Italien