Jim Gottfridsson är utsedd till EM:s bästa spelare, och den viktigaste för sitt lag. Spelmotorns lagkamrat Oscar Bergendahl är dessutom turneringens bästa försvarsspelare.

Ikväll spelas EM-finalen i Budapest mellan Sverige och Spanien. Och redan nu har turneringens bästa startsjua blivit utsedd. Fans och experter har röstat fram turneringens bästa spelare på varje position, samt den mest värdefulla spelaren. Priset som EM:s MVP gick till Sveriges spelmotor Jim Gottfridsson.

Det är andra gången som Gottfridsson vinner pris som turneringens bästa spelare i EM. Det gjorde han även 2018, när Sverige vann EM-silver. Han är blott den tredje spelaren att vinna priset två gånger. Kroaten Ivano Balic vann pris som turneringens mest värdefulla spelare 2004 och 2006. Frankrikes Nikola Karabatic har gjort det 2008 och 2014. Och nu alltså Sveriges egna Jim Gottfridsson, 2018 och nu 2022.

Även Oscar Bergendahl prisas för sina insatser. Mittsexan, med HK Aranäs som moderklubb, får priset som den bästa försvarsspelaren i turneringen. Bergendahl har fått axla en stor roll under mästerskapet, inte minst efter att Max Darj varit covid-sjuk. Men inför EM så var Bergendahl en doldis i mångas ögon, och ett andra- eller tredjealternativ på mittsexpositionen.

All Star-laget, EM 2022

Målvakt:
Viktor Hallgrimsson, Island

Mittnia:
Luc Steins, Nederländerna

Vänsternia:
Mikkel Hansen, Danmark

Högernia:
Mathias Gidsel, Danmark

Mittsexa:
Johannes Golla, Tyskland

Vänstersexa:
Milos Vujovic, Montenegro

Högersexa:
Aleix Gomez, Spanien

Bästa försvarsspelare:
Oscar Bergendahl, Sverige

Mest värdefulla spelare:
Jim Gottfridsson, Sverige


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo