Om en vecka kommer de fyra främsta lagen ifrån huvudrundan att göra sig redo för semifinal. Men hur ser egentligen Sveriges chanser ut för att ta sig dit? Vi summerar alla scenarion för de kommande tre matchomgångarna.

Tack vare segern mot Slovenien, samt den medhavda poängen mot Nederländerna från det inledande gruppspelet, placerar sig Sverige på en andraplats i grupp 2 där det är de två bästa lagen som avancerar till semifinal.

Tabellställning grupp 2 efter första matchomgången

  1. Danmark, 4 poäng, +22
  2. Sverige, 4 poäng, +7
  3. Portugal, 2 poäng, -5
  4. Slovenien, 2 poäng, -5
  5. Norge, 0 poäng, -6
  6. Nederländerna, 0 poäng, -13

Det enkla svaret på Sveriges chanser till avancemang är att det idag ser mycket bra ut för laget. Samtidigt kan utfallen i varje kommande match såväl stärka eller försvaga det hela.

Så kan matchen mot Danmark påverka

Under fredagen får vi se en mycket viktig omgång med matcher, där lagen som står på lika många poäng gör upp mot varandra. Sverige ställs mot Danmark, där en förlust kan göra att Portugal eller Slovenien kan klättra upp på lika många poäng.

Reglerna som gäller för huvudrundan sätter inbördes möte som den avgörande faktorn om två lag hamnar på samma poäng. Detta gör att Sverige till exempel har ett övertag mot Slovenien som man besegrade under onsdagen. Detsamma gäller mot Nederländerna om Sverige skulle missa poäng i kommande möten.

Danmark är på pappret den tuffaste matchen för det svenska laget, men samtidigt står inte allt och faller på just detta möte. Dock kan en seger, eller åtminstone ett poäng, göra vägen till EM-slutspel betydligt enklare.

Så kan matchen mot Portugal påverka

Sett till historiken mellan Portugal och Sverige så bör Sverige ha goda chanser till en tvåpoängare mot laget i söndagens match.

Detta skulle vid en förlust mot Danmark ta upp laget på sex poäng, en siffra som även Slovenien kommer att nå om de besegrar både Portugal och Nederländerna. Utifrån de tidigare nämnda reglerna skulle detta ändå hålla kvar Sverige på gruppens andraplats.

Om Sverige istället missar poäng mot både Danmark och Portugal kommer laget trilla ner på en fjärdeplats i tabellen. Här ser det betydligt mörkare ut, då man inte kommer kunna nå topp två ens vid en vinst mot Norge.

Så kan matchen mot Norge påverka

Norge är det lag som underpresterat mest i grupp 2, där förlusten mot Portugal nog kom om en stor överraskning för de flesta. I dagsläget innehar laget 0 poäng och man kommer troligen lägga i en extra växel i de kommande matcherna.

Om det skulle vara så att Norge lyckas vinna mot både Nederländerna och Danmark kommer laget stå på 4 poäng inför matchen mot Sverige. Det svenska laget lär i sin tur ligga på minst 6 poäng, en siffra som då även Danmark och Slovenien skulle stå på. Under samma dag som Sverige möter Norge kommer Danmark och Slovenien ställas mot varandra, där resultatet kan bli direkt avgörande även för Sveriges slutliga placering.

Skulle Norge i sin tur ha plockat poäng mot Nederländerna, men förlorat mot Danmark ser bilden lite annorlunda ut. I så fall skulle Danmark gå in i den sista matchdagen med 8 poäng, samtidigt som både Slovenien och Sverige skulle ha 6 poäng. Detta skulle göra att Sverige har sitt avancemang i egna händer.

Matcher kvar att spela i grupp 2

Fredag 19 januari

15:30: Slovenien-Portugal
18:00: Norge-Nederländerna
20:30: Danmark-Sverige

Söndag 21 januari

15:30: Slovenien-Nederländerna
18:00: Sverige-Portugal
20:30: Norge-Danmark

Tisdag 23 januari

15:30: Nederländerna-Portugal
18:00: Slovenien-Danmark
20:30: Norge-Sverige


Kristianstad - Hammarby