Gruppspelet i handbolls EM börjar lida mot sitt slut och det blir allt tydligare vilka lag som har möjligheten att ta sig hela vägen till slutspel. Vi summerar de scenarion som kan ske under de kommande matchdagarna.

Det är ettan och tvåan i respektive grupp som tar sig till semifinal. Här ställs vinnaren i grupp 1 mot tvåan i grupp 2 i den ena semifinalen, samtidigt som vinnaren i grupp 2 möter tvåan i grupp 1 i den andra. Semifinalerna spelas fredagen den 26 januari och avgör vilka som tar sig hela vägen till finalen på söndagen den 28 januari. Samma dag spelar även semifinal-förlorarna om bronset.

Utöver detta får de lag som slutar trea i respektive grupp möjligheten att spela om turneringens femteplats. Denna match äger rum på fredag.

Grupp 1

Tabellställning inför måndagens matcher

 1. Frankrike, 6 poäng, +12
 2. Ungern, 4 poäng, +10
 3. Österrike, 4 poäng, +1
 4. Tyskland, 3 poäng, -1
 5. Kroatien, 1 poäng, -5
 6. Island, 0 poäng, -17

Under måndagskvällen kommer lagen i grupp 1 att spela sina näst sista matcher, där en hel del kan ske i tabellen. Bland annat möter gruppettan Frankrike på tabelltrean Österrike, samt att Ungern ställs mot Tyskland. Dessa fyra lag är de som på pappret ser ut att ha bäst chanser att nå semifinal.

Om Frankrike och Ungern går vinnande ur kvällens matcher ser saken ut att vara relativt klar, men samtidigt har Österrike en god chans till poäng i onsdagens match mot Island. Om det blir poäng här, samtidigt som Frankrike besegrar Ungern i gruppfinalen samma dag har Österrike utifrån inbördes möten chansen att ta Ungerns slutspelsplats.

Matcher kvar att spela i grupp 1

Måndag 22 januari

15:30: Kroatien-Island
18:00: Frankrike-Österrike
20:30: Tyskland-Ungern

Onsdag 24 januari

15:30: Österrike-Island
18:00: Frankrike-Ungern
20:30: Tyskland-Kroatien

ODDS: Vem når semifinal i grupp 1

Österrike
Ungern
Tyskland

Grupp 2

Tabellställning inför tisdagens matcher

 1. Danmark, 8 poäng, +29
 2. Sverige, 6 poäng, +13
 3. Slovenien, 4 poäng, -5
 4. Portugal, 4 poäng, -9
 5. Norge, 2 poäng, -9
 6. Nederländarna, 0 poäng, -19

Redan under söndagskvällen kunde Danmark och Sverige säkra sina avancemang i och med deras segrar över Norge och Portugal. Samtidigt gör tabell-läget att Norge och Nederländerna redan är utslagna ur mästerskapet, då deras poäng inte kan öka tillräckligt för att göra upp om tredjeplatsen.

Kvar i ekvationen finns då endast Slovenien och Portugal, två lag som båda just nu står på fyra poäng med en match kvar att spela. Portugal kommer i den sista omgången att få möta Nederländerna samtidigt som Slovenien möter Danmark. Det lag som lyckas bäst i sin match kommer att inta tabellens tredjeplats och därmed få spela i fredagens placeringsmatch mot trean i grupp 1.

Matcher kvar att spela i grupp 2

Tisdag 23 januari

15:30: Nederländerna-Portugal
18:00: Slovenien-Danmark
20:30: Norge-Sverige


Kristianstad - Hammarby