Redan nu har många av EM-lagen drabbats av smittoutbrott i sina trupper. Oron för smittospridning i samband med mästerskapet är idag mycket stor och arrangörerna gör alltid sitt bästa för att begränsa detta. Här summerar vi de riktlinjer som satts upp för herrarnas handbolls EM 2022.

Precis som under damernas VM i december är det endast spelare som är vaccinerade eller har gått igenom en infektion som tillåts delta i EM. För spelare som insjuknar inför turneringen måste det ha gått 14 dagar från att man testade positivt innan man kan kliva in i mästerskapet. Dessutom kommer regelbundna tester att göras på alla spelare och ledare. Varannan dag måste samtliga uppvisa ett negativt test.
– Vi har gjort säkerheten till den högsta prioriteten under EM 2022, säger Europeiska Handbollsförbunders generalsekreterare Martin Hausleitner i ett uttalande.

Om en spelare skulle bli sjuk under mästerskapets gång kommer denne att sättas i karantän i fem dagar. Från början uppgick denna siffra till tio dagar, men härom dagen valde Europeiska Handbollsförbundet att ändra på detta. Övriga inom laget kommer då att PCR-testat och om deras tester är negativa får laget återgå till att delta i mästerskapet utan den insjuknade spelaren.

Under turneringens gång får lagen byta ut upp till sex spelare i sin trupp om skada eller sjukdom skulle uppstå – två under det första gruppspelet, två under mellanrundan samt två under gruppspelet. Namnen som då kan gå in och ersätta är spelarna från bruttotruppen som inte fick resa med till Slovakien från start. Med tillåtelse av EHF kan lagen få plocka in spelare som inte ingick i bruttotruppen om man skulle råka ut för en extrem smittspridning inom laget.

Ingen bubbla – Men frihet under ansvar

Man talar idag ofta om mästerskapsbubblor, där spelare och ledare endast får befinna sig på hotellet samt umgås med de som finns inom samma delegation. På detta sätt kunde man till exempel genomföra damernas turnering 2020 trots att pandemin styrde över världen.

I dagens läge anser det Europeiska Handbollsförbundet inte att det finns något behov av en sluten bubbla, vilket till exempel tillåter spelarna att lämna hotellet om de så önskar. Samtidigt rekommenderar arrangörerna att alla som är involverade i turneringen begränsar sina kontakter så mycket som möjligt.