Idag har Europeiska Handbollsförbundet (EHF) meddelat att de kommer att genomföra lättnader gällande regler för när spelare blivit smittade av Covid-19.

Första beskedet var att en spelare som testas positiv i Covid-19 ej skulle få spela förrän efter 14 dagar efter ett positivt test. Sedan förtydligades det att 14 dagar gällde innan starten av EM och att det är 10 dagar under pågående EM.

Ändrade regler

Nu meddelar EHF att reglerna ändras till fem dagars isolering och två negativa PCR-tester i rad. Det måste även gå minst 24 timmar mellan de båda PCR-testerna. Detta är bland annat glädjande besked för Tobias Thulin och Oscar Bergendahl, samt assisterande förbundskapten Martin Boquist.

Bakgrunden till ändringen är dels nya hälsorekommendationer men också på erfarenheterna från Dam-VM som spelades i Spanien i december. Vilka nya hälsorekommendationer som EHF använder som underlag i sitt beslut framgår ej.

EHF berkäftar också, i ett tillägg till reglerna, att de tillåter också lagen, vid extrema omständigheter (exempelvis väldigt många smittade i truppen), ta in spelare som inte ingår i den 35 man stora bruttotrupp. Dessa spelare behöver då godkännas av EHF.