Sverige gör en förändring i EM-truppen. Nina Dano tvingas lämna truppen och ersätts istället av högersexan Clara Petersson Bergsten, som får göra mästerskapsdebut.

Under gårdagen meddelade Handbollslandslaget att Nina Dano missar resten av EM. Högernian fick en fraktur i underbenet i matchen mot Slovenien och får heja på sina lagkamrater hemifrån. Tomas Axnér och Johanna Wiberg hade ännu inte beslutat sig för en ersättare, förrän nu. Under måndagsmorgonen kom ett tidigt besked om att Sverige flyger in Clara Petersson Bergsten, till vardags i Skuru IK.

Högersexan var med i den preliminära truppen och gjorde två mål mot Tjeckien i EM-genrepen. Nu får 20-åringen resa ned till Slovenien och göra mästerskapsdebut för Sverige.

– Jag fick ett samtal från Johanna (Wiberg, assisterande förbundskapten) sent i går kväll och blev glatt överraskad. Jag är så klart väldigt glad och stolt över att få spela ett mästerskap för första gången och hjälpa laget, men samtidigt samtidigt är det också dubbla känslor då jag är ledsen för Ninas skull, säger Petersson Bergsten till Handbollslandslagets hemsida.

Nu har förbundskaptenerna Axnér och Wiberg lite att laborera med. Sara Johansson har utgått från högersex i turneringen men lär flyttas upp bland två ordinära högernior (hennes vanliga position). Nina Koppang är dock fortfarande isolerad från övriga laget på grund av positivt covid-test i lördags.

– Vi lider alla med Nina som inte kan spela mer den här turneringen och önskar att hon snart är tillbaka på planen igen. Vi har valt att kalla in Clara som var med under uppladdningen och har varit med under tidigare samlingar och känner att vi har många bra möjligheter på högerpositionerna, säger Tomas Axnér till Handbollslandslagets hemsida.

Clara Petersson Bergsten ansluter till den svenska truppen ikväll och är tillgänglig för spel mot Danmark imorgon.