Efter en jämn och dramatisk finalmatch mot Spanien blev det förlust med 32-34 för de svenska U18-herrarna. Sverige får nöja sig med ett hedersfyllt EM-silver på U18-sidan.

Sverige åkte inte till U18-EM med några gigantiska förhoppningar direkt, efter att ha fått ordentligt med stryk i träningsturneringen innan mästerskapet. Den inledande matchen mot Färöarna slutade också med en blygsam seger, något som verkade vara ett dåligt tecken – innan Färöarna visade att man har ett riktigt bra lag.

Sverige krånglade sig ur gruppspelet och in i mellanrundan där man var tvungna att vinna både mot Danmark och Norge – vilket man också gjorde efter två täta matcher där man vände halvtidsunderlägen till seger.

I semifinalen väntade ett hajpat Ungern och återigen var Sverige i underläge i halvtid – bara för att komma tillbaka och vinna matchen med 33-30, detta efter åtta mål av storskytten Axel Månsson som till vardags spelar i Lugi.

Det var också Månsson som i finalen mot Spanien skulle stå för en makalös prestation. Mittnian gjorde smått otroliga 13 mål, men det Spanien som öst in mål under mästerskapet blev till slut för tungt och tog alltså hem guldet. 

Axel Månsson kunde trösta sig med att ha tagits ut i All Star-laget, och Pelle Segertoft kunde glädja sig åt att ha blivit utsedd till turneringens bästa försvarsspelare. Skyttekung blev den färöiske supertalangen Oli Mittun, vanligtvis i Sävehof, med 80 mål.

Som plåster på såren för det svenska laget så innebär andraplatsen i U18-EM att man kvalificerat sig för nästa års U19-VM i Kroatien.