Senast som handbolls EM arrangerades för herrar var i januari 2016 och detta skedde då i de polska städerna Sopot, Gdansk, Krakow, Katowice och Wroclaw. 16 länder deltog i turneringen efter att ha kämpat om en plats i det föreliggande kvalet. Sverige vann sin kvalgrupp och tog sig därmed direkt till mästerskapet.

Grupperna som lagen spelade i under mästerskapet såg ut som följande (lagen är placerade i den ordningen som de hamnade efter gruppspelet).
Grupp A: Polen, Frankrike, Makedonien och Serbien
Grupp B: Norge, Kroatien, Vitryssland och Island
Grupp C: Spanien, Tyskland, Sverige och Slovenien
Grupp D: Danmark, Ryssland, Ungern och Montenegro

De tre främsta lagen ur vardera grupp tog sig vidare till mellanrundan varifrån Norge, Kroatien, Spanien och Tyskland avancerade till semifinal. Det svenska laget hamnade på en fjärdeplats i sin grupp i mellanrundan och hamnade därmed på en åttondeplats i turneringen.

I semifinalerna slog Tyskland ut Norge på förlängning samtidigt som Spanien besegrade Kroatien. I den stora finalen var det slutligen Tyskland som tog hem det hela och därmed blev europeiska mästare för andra gången.