Sverige må lämna EM utan en medalj kring halsen, men har ändå stora saker att blicka framåt emot. Under 2023 får laget förmånen att spela VM på hemmaplan inför en mycket förväntansfull publik.

Mellan 30 november och 17 december arrangeras handbolls VM 2023 i Sverige, Norge och Danmark, där 32 landslag kommer göra upp om den 26:e titeln på damsidan. Det här första gången som tre nationer håller i turneringen tillsammans och även första gången som damernas VM spelas på svensk mark. Då herrarnas VM spelas här i januari blir alltså 2023 ett år med dubbla VM på hemmaplan!

EM skickar lag till VM

Vilka lag som gör Sverige sällskap i turneringen är ännu inte helt spikat, då 2023 kommer gå åt till VM-kval. Dock är Norge, Danmark, Frankrike, Montenegro och Nederländerna – det vill säga topp 6 från årets EM – klara för spel. Vanligtvis är det endast topp-tre från Europamästerskapet som belönas med direkta platser i turneringen, men då de nordiska länderna håller i kalaset så kan de övriga tre lagen se sig som inbjudna.

För de europeiska lag som inte nådde VM genom EM så kommer en ny chans under VM-kvalet som nyligen avrundade sin första omgång. Där deltog de lag som inte lyckades ta sig till EM och under nästa år kommer tio EM-platser delas ut till de mest framgångsrika lagen i kvalet.

Även Afrikas representanter blev klara nu under november då deras mästerskap spelas samtidigt som Europas. Här är det semifinal-klara Angola, Senegal, Kongo och Kamerun som var VM-platserna. I Central- och Sydamerika samt Asien är mästerskapen i full gång där de bästa lagen också garanteras VM-biljetter.

Vad händer för Sverige fram till VM?

Eftersom Sverige är klara för VM redan kommer de inte delta i kvalificeringen. Men vad ska de så syssla med under året? Troligen blir det ett liknande upplägg som herrarna haft under detta år, där de spelat matcher mot Spanien, Danmark och Tyskland som inte heller behövde kvala. Detta skulle kunna innebära nya möten med de lag som nu har en slutspels-helg i EM framför sig.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo