Handbolls-EM 2020 för damerna närmar sig och den 3 december är det äntligen avkast. Det är ett mästerskap som likt allt annat i världen har kantats av frågetecken och oro kring om det ska gå att genomföra till följd av covid-19. När sedan Norge valde att hoppa av som värdnation för mästerskapet så var det nog många som undrade om det överhuvudtaget skulle bli något mästerskap. Men Danmark som tillsammans med Norge skulle ha hand om mästerskapet tog på sig ansvaret att genomföra hela mästerskapet på dansk mark. Detta beskedet gjorde att vi nu kommer att få njuta av ett europamästerskap i handboll för damer 2020. Norge kliver in i det här mästerskapet som favoriter tätt följt av Ryssland som blev silvermedaljörer i EM 2018.

Sverige kliver in i den här turneringen som en outsider, med en sjätteplats från senaste EM 2018 och en sjundeplats från VM 2019 så är man inte favorit tippade hos spelbolagen. Men Sverige har ett lag som kan skrälla mot även de största nationerna vilket gör att om Sverige får till spelet under kommande EM så kan det bli ett spännande mästerskap med svenska ögon sätt.

Som favoriter att vinna EM 2020 hos spelbolagen kliver Norge in. Norge har ett riktigt starkt lag på pappret där Stine Bredal Oftedal är den som ska bära laget. Mittnian blev 2019 utsedd till världens bästa damhandbollsspelare. Hon har med sina 29år även stor rutin av dessa mästerskap och hon har varit med när Norge vunnit flera mästerskap. För även om Norge ”misslyckats” de två senaste mästerskapen där man bara slutat fyra i både EM 2018 och VM 2019 så är man den nation på damsidan som tagit flest guld. I EM sammanhang har Norge vunnit inte mindre än sju av 13 mästerskap.

Att Norge ska vinna EM ger hos spelbolagen ett odds mellan 2.20 och 2.50.

Norge vinner EM-guld
Betsson – 2.35
William Hill – 2.50
888sport – 2.20

Bakom Norge är det framförallt tre nationer som spelbolagen lyfter fram som deras största hot mot att vinna EM-guld. Ryssland är det främsta hotet enligt spelbolagen. Ryssland som slog Norge i bronsmatchen i VM 2019 och som fick se sig besegrade av Frankrike i EM 2018 i finalen och fick nöja sig med silver. Är EM 2020 turneringen då Ryssland ska kunna gå hela vägen? Oddsen på mellan 3.80 och 4.75 talar för att Ryssland kommer vara med och slåss i toppen men om det räcker hela vägen återstår att se.

Frankrike som floppade rejält under VM 2019 dit kan man kom som både regerande världsmästare och europamästare är en nation som man absolut inte ska räkna bort. Frankrike har ett starkt lag och när man väl får ihop spelet så är man en nation som är otroligt svåra att rubba. Frankrike ses av spelbolagen som tredje favorit att vinna hela turneringen. Att Frankrike ska gå hela vägen i turneringen ger oddset 5.50 till 6.50 hos spelbolagen.

En annan nation som mycket väl kan gå hela vägen och ta en guldmedalj är Nederländerna, man visade i VM senast vad man går för och då räckte det hela vägen till ett guld. Ska Nederländerna kunna återupprepa succén från VM 2019? Spelbolagen anser att Nederländerna är fjärde starkaste nationen inför turneringen och att Nederländerna ska gå och vinna hela EM ger ett odds på mellan 7.00 och 9.00.

Främsta utmanarna till EM-guldet Betsson William Hill 888sport
Ryssland 3.80 4.50 4.75
Frankrike 5.50 6.00 6.50
Nederländerna 7.00 7.50 9.00

Det ska mycket till för att Sverige ska lyckas ta sig hela vägen och vinna ett EM-guld, något som de svenska damlandslaget aldrig någonsin tidigare har lyckats åstadkomma. Men även om det är många starka nationer med i turneringen och enligt spelbolagen så är Sverige rankade som nionde starkaste lag så ska man absolut inte räkna bort Sverige på något sätt.

Sverige bevisade både i EM 2018 och i VM 2019 att man kan slå de starkaste nationerna och orkar bara svenskorna hålla ihop spelet under hela turneringen så kan det mycket väl räcka till fina placeringar. Om det räcker hela vägen till ett guld återstår att se.

Sverige vinner EM-guld
Betsson – 26.00
William Hill – 31.00
888sport – 31.00