Sverige förlorade den viktiga matchen mot Danmark i handbolls-EM 2022. Efter en dålig svensk första halvlek (5-13) kunde Danmark till slut vinna med 23-25. Sverige får nu med sig två poäng till Huvudrundan som börjar på lördag för svensk del.

Under tisdagskvällen spelade Sverige den sista gruppmatchen i EM innan Huvudrundan och man gjorde det mot Danmark. Matchen var viktig för svensk del, då den var avgörande för hur många poäng Sverige fick med sig till nästkommande runda. 

Danmark fick den bästa starten i matchen med ett snabbt mål medan Sverige missade två lägen plus ett straffkast genom Nathalie Hagman. Jessica Ryde räddade dock ett par lägen för att hålla kvar Sverige i inledningen. Danmarks målvakt Sandra Toft var minst lika bra, och det såg tidigt ut att bli målvakternas kamp i detta skandinaviska derby. 

Sverige såg stressade ut i det uppställda anfallsspelet, medan Danmark kontrade in tre bollar inledningsvis. Efter 14 spelade minuter hade Sverige bara gjort ett (!) mål, och låg under med fem bollar. Sandra Toft var fenomenal i det danska målet, samtidigt som Sverige också missade mål stundtals. Blågult steppade sedan upp en aning, i båda ändar av planen, åtminstone till en början. Men sedan stack Danmark iväg igen med ett några snabba mål och Sverige föll igenom.

Danmark var definitivt det bättre laget under första halvlek och ledde väldigt välförtjänt med hela 13-5 inför den andra halvleken. Sverige var slarvigt, och såg ut att vara tagna av stundens allvar.

Andra halvlek

Den stora danska ledningen fortsatte i andra halvlek. Sverige kunde inte minska det stora gapet under den första kvarten. Tyra Axnér kom dock in och imponerade för svensk del med sitt fina skott, vilket var en ljusglimt i början av halvleken. Något som faktiskt fick Sverige att börja hoppas lite, efter 20-åringens fyra mål. Axnér fortsatte prestera under halvlekens gång, med många mina skott utifrån.

Trots vänsternian Axnérs succé (nio mål) så kunde inte Sverige komma ifatt den stora danska ledningen. Danmark vann till slut tämligen komfortabelt med 23-25 efter att Sverige tog ifatt några baljor i slutet på matchen, vilket är viktigt för målskillnaden i nästa runda. Bra upphämtning för Sverige i andra halvlek.

I och med förlusten får nu Sverige ”bara” med sig två poäng in till Huvudrundan men man vinner sin grupp på grund av bättre inbördes målskillnad. Även Slovenien och Danmark, som båda följer med dit, har med sig två poäng efter att dessa tre lag vunnit mot varandra i Grupp B. Sverige korsas med Grupp A i Huvudrundan, där Norge, Kroatien och Ungern kommer stå för motståndet.

Huvudrundan börjar på torsdag men Sverige möter Norge på lördag. Ungern väntar måndagen den 14 november och sedermera Kroatien den 16 november i nästa runda. Exakta tider är inte satt ännu för detta.