Foto: Bildbyrån

Det blev svensk seger i premiären av handbolls-EM. Detta trots att svenskorna inte imponerande. Sverige drog på sig otroligt mycket tekniska fel och slarvade i första halvlek av matchen mot Tjeckien, vilket gav ett resultat i halvtid som skrevs till 13-13. Sverige ryckte upp sig något i andra halvlek även om spelet fortsatt såg krampaktigt ut så kunde svenskorna vinna premiärmatchen med 27-23. Men de var en premiärmatch som gav mer frågetecken än utropstecken inför kommande matcher i turneringen. 

Sverige rivstartade matchen med fem snabba mål och det kändes som att det skulle bli en enkel resa i premiären mot Tjeckien. Men sedan började det fallera och svenskorna kändes inte alls samspelta ut i första halvlek. Kombinera detta med att svenskorna gjorde fler enkla tekniska fel samtidigt som Tjeckien tog chanserna de fick. Då förstår man att utgångsplanen som var att Sverige skulle få en bekväm premiärmatch var utsuddad. Istället blev det en onödigt spännande första halvlek sätt från svenska ögon. För trots att Sverige hade en ledning under hela halvleken så lyckades aldrig svenskorna dra ifrån Tjeckien utan de fortsatte att vara hack i häl under hela halvleken, vilket gjorde att det skapades aldrig något andrum för svenskorna. De var istället Tjeckien som tog vara på chanserna i slutet av halvleken vilket gjorde att lagen gick till pausvila med resultatet 13-13.

Andra halvlek började även den allt annat än bra för det svenska landslaget. Tjeckien tog kommandot och gick ifrån till 13-16 ledning. Sverige kämpade sig dock tillbaka in i matchen igen och när tio minuter hade spelats av andra halvlek hade Sverige återtagit ledningen till 18-17.

Sverige spelade sedan upp sig ju mer tid som gick i andra halvlek. Även om de tekniska misstagen fortsatte för de svenska laget så var det inte alls på samma nivå som i första halvlek. Något som fortsatte spöka för Sverige genom hela matchen var straffkasten. Sverige missade majoriteten av de straffar man blev tilldelade under matchen vilket gjorde att luckan ner till Tjeckien målmässigt fortsatte hållas nere mer än önskat.

Men när Sverige väl fick till sitt spel under vissa perioder av matchen och höll nere de tekniska misstagen så syntes det tydligt skillnad på lagen. Så tillslut kunde Sverige dra ifrån målmässigt och lösa en seger premiärmatchen mot Tjeckien med siffrorna 27-23.

Men det var en match och ett resultat som inte övertygade och ska Sverige ha en chans mot bättre nationer i turneringen så behöver Sverige kliva upp både en och två nivåer vad gäller spelet.

Ska man ta sig med några positiva saker från en svajig premiär så är det att målvaktsspelet i Sverige var klart godkänt med flera fina räddningar. Även Linn Blohm visade att hon kommer bli en viktig spelare för det svenska landslaget under mästerskapet, både med sina fem mål framåt och sitt spel överlag under matchen. Blohms insats under matchen bidrog även till att hon utsågs till matchens spelare.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo