Sverige besegrade Ungern med 30-25 och tog sin första seger i Huvudrundan. Lagkapten Jamina Roberts blev segerregissör i vinsten, med nio mål och tolv målgivande passningar.

Under måndagskvällen spelade Sverige sin andra match i Huvudrundan när man ställdes mot Ungern i Ljubljana. Några tillresta svenskar syntes till på de annars relativt tomma läktarna i den slovenska huvudstaden.

Matchen började i ett rasande tempo där det böljade fram och tillbaka. Sverige utnyttjade det allra bäst under de fem inledande minuterna och gick upp i en tvåmålsledning. Under den nästkommande minuten kom Ungern ikapp dock, efter svenskt slarv, och hade ledningen med ett mål efter tio spelade minuter.

Ungern har inte gjort någon stark EM-turnering hittills men det märktes att ungerskorna hade starkt självförtroende efter en stark insats mot Danmark senast. Sverige var lite slarviga stundtals men kunde återta ledningen till 11-10 efter 18 minuter. Sverige bytte målvakt från Jessica Ryde till Johanna Bundsen efter dryga kvarten, och fick utdelning med framför allt ett par fina kontringsutkast från den nyinsatta målvakten. Linn Hansson kallades in till EM-truppen igår och fick göra sitt första mästerskapsmål i sin allra första bollbehandling med ett fint avslut från vänsterkanten.

Sverige spottade som sagt upp sig under sluttampen av första halvlek. Efter 30 spelade minuter låg Sverige i förarsätet med en tremålsledning till 18-15 till halvtidspaus. Noterbart från första halvlek var att Jamina Roberts gjorde sitt 500:e landslagsmål under första halvlek. Jubilar blev även Anna Lagerquist med sin 100:e landskamp.

Andra halvlek

Sverige tappade nästan lite momentum i inledningen av andra halvlek. När matchen böljade ordentligt så närmade sig Ungern den svenska ledningen under en period men efter tio spelade minuter hade Sverige återtagit övertaget med fyra bollars ledning.

En av Sveriges absoluta nyckelspelare, Jamina Roberts, visade framfötterna i matchen och stod för många mål och assist för att hjälpa sitt lag till en bra period i mitten på halvleken.

Sverige kontrollerade sin ledning på ett bra sätt i andra halvlek. Johanna Bundsen stod för en bra insats emellan stolparna och Sverige fick några enkla mål stundtals för att hela tiden ligga kvar i förarsätet. Med fem minuter var den blågula ledningen trygg med fem måls marginal till Ungern.

Det blev till slut en hyfsat komfortabel seger för Sverige. Slutresultatet skrevs till 30-25 efter en bra svensk andra halvlek. Sverige gjorde alltså sitt i kampen om semifinal. På onsdag väntar Kroatien i Huvudrundans sista match. För att Sverige ska kunna nå avancemang till semifinal krävs svensk seger mot Kroatien samtidigt som Slovenien måste vinna mot Ungern och Danmark måste förlora mot Norge. Tuffa men rimliga förutsättningar för Tomas Axnér och hans gäng.