Sverige behövde ta poäng av Portugal för att fortsatt ha chansen på semifinal i handbolls-EM. Blågult vann måstematchen med 40-33 och är nu en dansk poäng ikväll ifrån att nå semifinal i Europamästerskapet i Tyskland.

Under den tidiga söndagskvällen spelade Sverige mot Portugal i herrarnas handbolls-EM 2024 i Tyskland. Sverige letade en seger för att verkligen närma sig semifinal på allvar, detta då portugiserna och Blågult båda stod på fyra poäng som trea respektive tvåa i gruppen. Ingångsvärdet var att svensk poäng skulle innebära att man tagit ett stort kliv mot EM-semifinal men vid förlust skulle hoppet om en semifinal vara borta.

Första halvlek

Sverige var stora favoriter till segern mot Portugal men portugiserna har visat styrka hittills i turneringen med två raka segrar i Huvudrundan. Andreas Palicka gav Sverige en fin start på matchen med två mycket fina räddningar under matchens fyra första minuter där Lucas Pellas också kunde springa in två bollar till en svensk 3-1-ledning.

Portugal kom upp mer effektivt efter de första minuterna och satte ett par straffkast och niometersskott från bröderna Costa (Martim och Francisco). Men Sverige hade spelmotorn Jim Gottfridsson igång under de första tio minuterna där ”Gotte” bjöd på två riktigt fina skott utifrån för att bryta ett par långa svenska anfall bland annat. Blågult ledde med en boll efter tio minuter men Portugals Gustavo Capdeville storspelade och tog portugiserna till en ettmålsledning efter 13 minuter.

Det var väldigt jämnt under de första 20 minuterna där lagen var smått oskiljaktiga men Sverige hade ledningen med 13-12. Blågult hade svårt att få stopp på Portugals niometersspelare under första halvlek och Andreas Palicka fick inte många räddningar efter sina två första i matchen. Istället fick Tobias Thulin komma in under de sista minuterna i halvleken och ta tre bollar men framför allt var det svenska försvarsspelet bra i slutet. Det gav Blågult en halvtidsledning med fyra bollar till 19-15 i paus.

Andra halvlek

Trots en mycket jämn första halva hade alltså Sverige fyra bollars fördel in till andra halvlek. Portugal var nära att äta upp tre mål tidigt i andra halvlek men Sverige återtog kommandot för att behålla fyramålsledningen efter dubbla mål från vänstersexan Lucas Pellas som imponerade hela matchen.

Ett bra svenskt försvarsspel och bra positionering från målvakt Thulin gav Blågult ett försprång med sex mål efter åtta minuter i andra halvlek efter några bra minuter för Sverige. Den svenska målvakten kom in och imponerade efter sitt inhopp, där målvaktsspelet äntligen började stämma i matchen när Tobias Thulin fick rädda tre närskott i rad runt minut tio.

Den svenska sexmålsledningen hölls i med kvarten spelad och med lika många minuter återstående. Jim Gottfridsson stod för en väldig delikatess till 29-23 för Blågult när mittnian tappade balansen när han skulle avsluta men då kastade ”Gotte” in bollen från ett skott bakom ryggen och fick i samma i situation med sig en portugisisk tvåminutare. I nästa sekvens kunde Felix Claar kasta in 30-23 till Sverige och Blågult stormade mot seger.

Lucas Pellas (bilden) satte sex av sju straffar i matchen, något som var en del av den svenska framgången. Även om portugiserna spottade upp sig en aning i slutet, när det svenska fokuset i försvaret vacklade under en kort period, så närmade sig aldrig Portugal på allvar. Tobias Thulin var fortsatt bra i det svenska målet och Sverige gjorde tillräckligt med mål framåt.

Det gav Sverige till slut en ganska komfortabel seger med 40-33 och Blågult är därför nära en semifinal i herrarnas handbolls-EM 2024. Sverige får nu i första hand förlita sig på att Danmark slår Norge ikväll för att nå semifinal, annars får Sverige chansen att besegra Norge själva på tisdag.

I och med de två poängen är Sverige fortsatt tvåa i Grupp 2 men nu med sex inspelade poäng och en match kvar att spela. Sverige är nära semifinal. För att man ska nå semifinal redan ikväll (söndag) behöver Danmark ta poäng av Norge i en match där danskarna är stora favoriter. Om Danmark tar poäng (en eller två) så går Sverige till semifinal med danskarna redan idag. Annars avgörs semifinalplatserna på tisdag. Danmark och Norge spelar med avkast 20:30 söndag kväll.

På tisdag väntar nästa svenska match mot Norge för att avsluta Huvudrundan.

Sverige – Portugal, 40-33 (19-15, 21-18)

Sverige: Lucas Pellas 10, Felix Claar 6, Max Darj 4, Jim Gottfridsson 4, Lukas Sandell 4, Albin Lagergren 4, Jonathan Carlsbogård 2, Sebastian Karlsson 2, Eric Johansson 2, Daniel Pettersson, Oscar Bergendahl.
Portugal: Martim Costa 8, Luis Frade 7, Francisco Costa 6, Pedro Portela 4, Miguel Martins 2, Rui Silva 2, Salvador Salvador 2, Leonel Fernandes.