Foto: Bildbyrån

De svenska herrlandslaget är klara för EM 2022. Trots att det återstår två matcher av kvalgruppen så har Sverige redan kvalificerat sig för mästerskapet. EM-platsen säkrades i bortamatchen mot Rumänien där Sverige vann med 31-23. Segern innebär att Sverige inte kan tappa en av de två första platserna i gruppen som innebär kvalificering till EM 2022. 

Sverige spelade otroligt stabilt i matchen mot Rumänien där målvaken Andreas Palicka räddade skott på skott. Detta gjorde att Rumänien inte fick hål på Sverige. Efter 20 minuter så hade Sverige redan en betryggande ledning med 10-3. Sverige fortsatte hålla Rumänien på avstånd trots att den rumänska målvakten gjorde sitt bästa för att hålla hemmalaget med i matchen med flera fina räddningar. Sverige ledde matchen med 14-7 i paus.

Sverige fortsatte att dominera matchen i andra halvlek, Sverige var aldrig hotade utan höll Rumänien på behagligt avstånd. Med femton minuter kvar av matchen ledde Sverige med med 25-14. Sista tiden av matchen var sedan en transportsträcka till slutsignalen innan de svenska spelarna kunde fira avancemanget och säkrad EM-biljett. Matchen slutar till sist med segersiffrorna 31-23 till Sverige

Sverige spelar sin nästa EM-kvalmatch på fredag när man möter Montenegro på bortaplan. Sedan avslutas EM-kvalet med att Sverige spelar hemmamatch mot Kosovo. Men dessa matcher har alltså ingen betydelse sportsligt för de svenska landslaget som redan är kvalificerade för EM.

Handbolls EM 2022 avgörs 13-30 januari och kommer att spelas i Ungern och Slovakien.