Sveriges damlandslag kommer att spela handbolls-EM 2022 i Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien i november månad. Detta står klart efter att Sverige besegrade Island på bortaplan med 23-29.

Under den sena onsdagskvällen så spelade Sverige på bortaplan mot Island där förutsättningarna inför mötet var tydliga: oavgjort eller seger innebar att landslaget var klara för EM i november månad.

Sverige startade matchen på ett bra sätt. Medan svenskorna satte sina lägen i inledningen så räddade Evelina Eriksson några isländska lägen i starten. Eriksson fick chansen från start i målet efter att Johanna Bundsen var sjuk och missade kvalmötet.

Det var favoriterna Sverige som i allra högsta grad styrde matchen och dessutom ledde från minut ett till den första halvlekens slut. Island var starkt påhejade från hemmapubliken och närmade sig ett par gånger den svenska ledningen utan att helt komma ifatt. Efter de första 30 minuterna så ledde Sverige med fem bollar till 12-17.

Andra halvlek

I den andra halvleken så fortsatte Sverige i det vinnande spåret och gjorde några mål i början av halvleken samtidigt som Evelina Eriksson fick några räddningar i det svenska målet.

Sveriges individuella skicklighet var totalt avgörande i matchen. Bredden hos det svenska laget var påtagligt när många spelare fick speltid och tog för sig. Det var egentligen inte någon hotande ledning någon gång för Sverige i andra halvlek trots att man kanske inte visade sig från sin allra bästa sida.

Noterbart från matchen var att Nora Persson fick landslagsdebutera i det svenska målet under de sista tio minuterna och fick göra ett par räddningar. Efter 60 spelade minuter och två halvlekar så stod det klart att Sverige var det bättre laget och vann till slut med 23-29.

I och med segern så är nu alltså Sverige redan klara för Europamästerskapet 2022. EM spelas i Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien. Mästerskapet spelas 4-20 november i år.

På lördag väntar gruppavslutningen i Sveriges kvalgrupp när svenskorna tar emot Turkiet i Helsingborg. Matchen kastas igång 18:10 i Helsingborg Arena och sänds dessutom i SVT2 och på SVT Play. Parallellt så spelar Island mot Serbien som tillsammans med Turkiet och Sverige utformar EM-kvalgruppen.