I ett Europamästerskap samlas spelare från alla världens hörn där en mängd olika klubbar representeras. I de 24 EM-trupperna finns det en liten grupp spelare som spelar i svenska klubbar, vilket sätter klubbarna i ett större sammanhang än de kanske är vana vid. 

Det är i Montenegro, Färöarna och Sveriges trupper som de sammanlagt 5 namnen återfinns. Nedan kan du ve vilka specifika spelare och klubbar det gäller.

Nikola Matović, Montenegro

Ifrån den lilla tätorten Alstermo i Kronobergs län representeras klubben Amo Handboll, som denna säsong debuterar i Handbollsligan. Målvakten Matović kom till laget inför säsongen 2022/2023 och har ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren.

Pætur Mikkjalsson och Rói Skipagøtu, Färöarna

Mittsexan och mittnian i det färöiska laget spelar till vardags i klubben IF Hallby, där de befunnit sig sedan drygt ett år tillbaka. Mikkjalsson spelade innan detta i Amo Handboll, samtidigt som Skipagøtu tidigare höll till i färöiska klubben H71.

Óli Mittún, Färöarna

Den högerhänte vänsternia spelar till vardags i storklubben IK Sävehof, dit han kom efter att tidigare spelat i H71 precis som Skipagøtu. 18-åringen skrev 2022 på ett kontrakt med klubben som sträcker sig över fyra säsonger.

Simon Möller, Sverige

Den ende svensken att fortfarande hålla sig på svensk mark är målvakten Simon Möller som spelar i IK Sävehof. I klubben agerar han även som lagkapten under den pågående säsongen.


Kristianstad - Hammarby