Sverige besegrade Kroatien med 31-27 i Ljubljana. Nu väntar därmed placeringsmatch för det blågula landslaget, för att spela om femteplatsen i EM. Matchen spelas på fredag.

Under onsdagen spelade Sverige sin sista gruppspelsmatch i EM och man gjorde det mot Kroatien. Matchen var igår (tisdag) superviktig men bara timmen innan avkast konstaterades en slovensk förlust mot Ungern, något som klargjorde att Sverige skulle missa EM-semifinal oavsett resultat mot Kroatien. Platserna till semifinal från Sveriges grupp gick istället till Norge och Danmark. Sverige ville dock ta poäng mot Kroatien, då minst en poäng säkrade en match till i EM: match om femteplaceringen i turneringen på fredag.

Kroatien började matchen allra bäst under de första fyra minuterna med tre mål och Sverige på noll. Två snabba kontringsmål från Nathalie Hagman tog sedan Sverige in i matchen igen. Blågult tog ledningen för första gången i matchen efter drygt tio minuter och försökte bita sig fast i ledningen, något man också lyckades med. Efter det svenska ledningsmålet efter tio minuter väntade en lång sekvens med många svenska mål och få kroatiska baljor.

Sverige luftade Linn Hansson och Clara Petersson Bergsten på varsin kant i andra delen av halvleken, en duo som fick göra mål. Jessica Ryde gjorde stundtals några fina räddningar för att spä på den fina svenska insatsen. Efter de första 30 minuterna ledde Sverige med 17-11 efter en mycket bra andraperiod av halvleken, där Sverige tröttade ut Kroatien.

Andra halvlek

Johanna Bundsen och Tyra Axnér fick chansen i andra halvlek och började bra. Målvakten Bundsen inledde med ett par sköna räddningar samtidigt som Axnér gjorde två fina mål på sina två första skott. Sverige visade fortsatt styrka i matchen och klev ifrån i sin ledning, samtidigt som Kroatien kanske såg en aning uppgivna ut.

Kroatien bättrade sig och trappade in på den svenska ledningen i mitten av halvleken när Sverige kanske slarvade lite för första gången i matchen. Kroatien började närma sig ordentligt inför de sista tio minuterna och var under en period bara tre mål bakom Sverige. Svenskt slarv och bra kroatiskt målvaktsspel bäddade för Kroatiens fina målsvit.

Sveriges ledning var dock aldrig rejält hotad. Sverige bättrade sitt spel under de sista sju minuterna och utökade sin ledning några gånger om, för att säkra segern. Efter 60 minuter handboll i Ljubljana stod Sverige som segrare till 31-27 till slut och har nu säkrat en match till i mästerskapet. Sverige slutar trea i sin grupp i Huvudrundan, de två grupptreorna  kommer att möta varandra i en placeringsmatch på fredag om placering 5-6 i EM. Övriga länder (lag 4-6) i båda grupperna kommer att lämna EM utan fler matcher.

Även om Sverige inte hade någon semifinalplats att spela om så märktes det att Blågult ville vinna matchen för att få spela placeringsmatch på fredag, en placeringsmatch som inte betyder så mycket för utgången av denna turnering. Men en femteplats i detta EM skulle ge Sverige bättre chans att nå OS 2024 med bättre rankingpoäng inför kommande OS-kval och VM.

Sverige möter Spanien eller Nederländerna i placeringsmatchen på fredag. Något som avgörs sent ikväll, då Spanien ställs mot Frankrike med avkast 20:30. Semifinallagen i EM är Norge, Danmark, Frankrike och Montenegro. Specifika möten avgörs också senare ikväll.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo