Sverige vann EM-premiären mot Serbien med 27-21 (14-9). Blågult fick därmed en perfekt start på Europamästerskapet i Slovenien.

Under fredagskvällen spelade Sverige EM-premiär mot Serbien i slovenska Celje. Förbundskapten Tomas Axnér var tydlig inför matchen med att han ville se Sverige spela en snabb kontringshandboll mot Serbiens kanske mer tempofattiga handboll med långa anfall.

Det blev dock en svängig start åt båda håll, där båda lagen faktiskt såg ut att satsa på ett kontringsspel. Sverige fick en tidig tremålsledning efter sju spelade minuter och tog kommandot i premiären. Nathalie Hagman gjorde fyra av de sex inledande målen för Sverige och imponerade på det sättet inledningsvis. Jessica Ryde inledde matchen i mål för Sverige och imponerade även hon i inledningen av matchen.

Den första halvan av första halvlek var ganska målfattig med många missade lägen från båda lagen och premiärnerver såg ut att påverka både Serbien och Sverige. Serbien tog sig ganska bra in i matchen efter en timeout efter första kvarten. Serbien fick grepp om Sverige både bakåt och framåt och knappade in på den svenska ledningen.

Sverige spelade upp sig under de sista sju-åtta minuterna av halvleken och utökade sin ledning med några bollar samtidigt som man stabiliserade sitt försvarsspel och höll undan ett serbiskt mål i drygt sju minuter. Sverige ledde efter första halvlek med 14-9 och hade en hyfsat bekväm ledning in till den andra och avslutande halvleken.

Andra halvlek

Sverige såg till att starta den andra halvleken lika bra som man avslutade den första och utökade sin ledning med några bollar, trots att Serbiens målvakt stod för några riktigt fina räddningar för att stoppa Blågult från att leda med mer.

Känslan var att Serbien hade tänkt överraska Sverige med ett högre tempo och snabbare spel, men att den serbiska orken tröt en aning till andra halvlek. När spelet gick emot Serbien kunde Sverige utnyttja sin starka fysik och utnyttja ett slarvigt serbiskt landslag.

Serbien jobbade dock upp sig och tog sig faktiskt in lite mer i halvleken efter att Kristina Graovac fortsatte storspela i det serbiska målet. Serbien såg dessutom ut att orka betydligt mer under andra delen av halvleken än under den första.

Blågult tappade lite momentum i matchen på grund av den serbiska målvaktens storspel. Men ledningen kändes inte alltför hotad egentligen, men Serbien täppte till en svenska ledning med åtta mål till en femmålsledning med tio minuter kvar av matchen.

Under de sista sju minuterna av matchen spelade Sverige med tålamod och mer skärpa. Det innebar att Blågult kunde städa av matchen, och göra den mindre spännande. Sverige vann till slut med 27-21 efter en andra halvlek med olika ansikten. Segern blev till slut hyfsat bekväm trots allt.

Sverige vann alltså EM-premiären 2022. Nästa match för Sverige är på söndag då man ställs mot värdnationen Slovenien i en tidig gruppfinal, ett Slovenien som besegrade Danmark under kvällen. Matchen kastas igång 18:00.

Målskyttar

Sverige:
Nathalie Hagman 9, Linn Blohm 6, Elin Hansson 4, Melissa Petrén 2, Jenny Carlson 2, Jamina Roberts 2, Carin Strömberg, Emma Lindqvist.

Serbien:
Aleksandra Stamenic 6, Jovana Kovacevic 4, Kristina Liscevic 3, Katarina Bojicic 3, Jelena Lavko 2, Jovana Stojilkovic, Ana Kojic, Andela Janjusevic.