Sverige krossade Kosovo med 39-16 i EM-kvalets sista match. Vinsten innebär att Sverige går igenom EM-kvalet obesegrade efter sex raka segrar.

Under söndagskvällen skulle EM-kvalet avslutas för svensk del. Redan i veckan säkrades EM-avancemanget mot Ungern och sedermera gruppsegern mot Montenegro. Under söndagen ställdes Sverige mot Kosovo i Alingsås. Ett Kosovo som inför matchen hade möjligheten att kvala sig in till landets första mästerskap vid vinst mot Sverige. För svensk del handlade det om att bärga segern för att gå igenom kvalet obesegrade.

Klasskillnaden mellan lagen visade sig tidigt. Det svenska laget utnyttjade Kosovos svagheter i försvarsspelet och kontrade sönder Kosovo samtidigt som Peter Johannesson spelade bra i det svenska målet. Just Johannesson var en av flera spelare som Glenn Solberg valde att lufta under matchen. Oscar Bergendahl och Jack Thurin fick också mycket speltid, jämfört med tidigare matcher under den norska förbundskaptenen.

I halvtidspaus hade Sverige ledningen med 22-8 efter att Jim Gottfridsson i vanlig ordning dominerade från sin mittnioposition. I den andra halvleken fortsatte Sverige på det vinnande spåret och fortsatte med att ösa in mål.

Kosovo var aldrig nära att hota Sverige, trots att de ryckte upp sig rejält i slutet av matchen medan det svenska fokuset blev allt sämre. Men klasskillnaden var total och Sverige kunde till slut vinna med 39-16.

I och med vinsten blir alltså Sverige obesegrade i EM-kvalet efter sex raka segrar. Kosovo hamnar på en sistaplats i gruppen och missar avancemang till EM.

Europamästerskapet i handboll spelas i Ungern och Slovakien i januari 2022.