16 lag ska tampas om EM-guldet i Slovenien, Nordmakedonien. I dessa 16 lag finns det dessutom en drös med världsstjärnor. Nedan listar vi en eller ett par spelare per lag som man kan hålla ett extra öga på.

Stjärnglansen i EM kommer att vara stor hos alla lag. Ett europamästerskap ska vara tajt och innehålla jämna landslag, vilket detta mästerskapet gör. I varje lag finns några enskilda spelare som utmärker sig lite extra. Det innebär inte nödvändigtvis att de är bäst, viktigast eller störst stjärnor för alla. Handbolls-EM.se har valt ut spelarna utifrån egen smak, lag för lag.

Grupp A

Kroatien

Katarina Jezic
Valentina Blazevic

Ungern

Katrin Klujber

Norge

Stine Bredal Oftedal
Nora Mørk

Schweiz

Mia Emmenegger

Kommentar:
Kroatiens hjälte från 2020, Katarina Jezic, blir guld värd på mittsex. Grym anfallsspelare. Mittnian Blazevic viktig bakom henne. I Ungern så saknas Noemi Hafra, vilket kan betyda väldigt mycket i negativ riktning. Högernian Katrin Klujber ges ett större ansvar tillsammans med en väldigt bred ungersk trupp. I Norge så blir de erfarna spelarna i Stine Bredal Oftedal och Nora Mørk ännu viktigare än tidigare. Med Veronica Kristiansen, Kari Brattset Dale, Camilla Herrem och Sanna Solberg borta så blir duon extremt viktig i jakten på nästa EM-guld. Schweiz har ett oerfaret landslag, och oprövat. 17-årige Mia Emmenegger ser ut att bli ordinarie högersexa och har gjort 33 mål på åtta landskamper vilket är intressant bara det för ett lågt rankat Schweiz.

Grupp B

Danmark

Anne Mette Hansen
Sandra Toft

Serbien

Jelena Lavko
Jovana Stoiljkovic

Slovenien

Tjasa Stanko
Ana Gros

Sverige

Johanna Bundsen
Anna Lagerquist
Jamina Roberts
Elin Hansson
Jenny Carlson

Kommentar:
Danmarks stjärnmålvakt Sandra Toft är fortfarande skitbra, Anne Mette Hansen likaså. En personlig favorit är annars högernian Mette Tranborg som kan nämnas i sammanhanget, som är hundra meter lång. Serbiens storväxta duo på nio meter blir viktig för möjliga serbiska skrällar. Slovenien bärs fram av Ana Gros som fått lite draghjälp av Tjasa Stanko de senaste åren. I Sverige blir målvakten Johanna Bundsen extremt viktig med sina räddningar såklart, men framför allt med sina utkast. Om Sverige kan kontra in 5-6 bollar varje match så är det på grund av Bundsen nästan varje gång. Anna Lagerquist är en jätte i försvarsspelet och är med sin aggressivitet en absolut världsspelare i den rollen. Jamina Roberts är en världsspelare punkt och Elin Hansson är väldigt viktig med sin otroliga effektivitet ute till vänster, en fantastiskt funktionell spelare utan krusiduller. Jenny Carlson är världens bästa handbollsspelare om man ska lita på hur mina smilband ter sig när hon spelar. Fullkomligt orädd och hon bidrar framför allt med en annan dynamik i sitt anfallsspel som mittnia, något vi kanske inte har sett på över tio år i damlandslaget.

Grupp C

Frankrike

Estelle Nze Minko
Pauletta Foppa

Nederländerna

Diane Housheer
Laura van der Heijden

Nordmakedonien

Jovana Micevska

Rumänien

Cristina Neagu
Crina Pintea

Kommentar:
När det gäller fransyskorna så går det att lägga till några absoluta världsstjärnor till, men det är viktigt att hålla sig till grundprincipen: en eller ett par spelare per lag (förutom Sverige). Pauletta Foppa är en 21-årig världsstjärna med ett genombrott för några år sedan. Framtidens mittsexa. Nederländerna och Per Johansson får klara sig utan de gravida Tess Wester och Lois Abbingh, och det ska man veta är tunga tapp. En av högerniorna ovan (van der Heijden) är nutid och dåtid, Housheer är nutid och framtid för de orangea. Nordmakedoniens målvakt Micevska lär bli viktig för den svaga hemmanationen. Rumänien har endast en riktigt stor jäkla stjärna i Cristina Neagu, och hon är som många vet en av de största under hela 2010-talet. Formidabel. Crina Pintea är en storväxt mittsexa som är viktig för sitt landslag, och erfaren.

Grupp D

Tyskland

Isabell Roch
Emily Bölk

Montenegro

Jovanka Radicevic

Polen

Kinga Achruk

Spanien

Silvia Navarro
Alexandrina Cabral

Kommentar:
Tyskland saknar stjärnmålvakten Dinah Eckerle, vilket betyder att Isabell Roch behöver kliva fram i Eckerles frånvaro. Emily Bölk är en spännande vänsternia. Tyskland annars med ett relativt anonymt men starkt landslag, som alltid. Montenegro har många spelare att nämna, men ingen bättre och viktigare än stormålskytten Jovanka Radicevic. Med i toppen av skytteligan varje mästerskap hon spelar. Polens mittnia Kinga Achruk har gjort över 200 landskamper, något som talar för sig själv. Det är lite svårt att se vilka som ska ta över i Spanien efter deras generationsskifte, men två starka består i målvakten Silvia Navarro (43 år gammal) samt högernian Cabral (36).


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo