En av de kanske mest välbekanta ansiktena i svensk handbollshistoria. Nu tar han klivet ut i Europa. Under gårdagen presenterades Staffan Olsson som ny tränare för Nederländernas herrlandslag.

– Staffan är en mycket entusiastisk och erfaren tränare. Som förbundskapten har han även erfarenhet av att ta talangutveckling vidare. Vi är därför väldigt stolta över att vi har kunnat utse någon av hans kaliber till vår nya förbundstränare. Vi är säkra om att Staffan kommer att ta den holländska herrhandbollen vidare nu och i framtiden och vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete, säger Nederländska Handbollsförbundet i ett uttalande på sin hemsida.

På meritlistan har 58-åringen en mängd fina medaljer såsom två VM-guld, fyra EM-guld samt tre Olympiska silver.

– Jag ser verkligen fram emot att träna Nederländernas herrlandslag. Det är en intressant utmaning att utveckla laget och lära känna nederländsk handboll. Det kommer att bli roligt och inspirerande att träna ett lag som spelar attraktiv handboll, säger Olsson till handbal.nl.

Nederländernas herrar har som bäst tagit sig till en tiondeplats i ett EM och har nu ett VM på svensk mark att se fram emot i januari. Här kommer alltså laget att ledas av den svenske legenden som kliver in i sin nya roll den 1 september. Innan världsmästerskapet ska han inleda lagets resa i höstens kval till EM 2024.

Olsson la karriären som spelare på hyllan 2005 efter att ha spelat sin sista match i Hammarby fortsatte han i laget som huvudtränare. Mellan 2008 och 2016 var han dessutom tränare i det svenska landslaget. Därefter har han hunnit med en session i franska Paris Saint-Germain.