MATCH: Danmark – Norge

 SPELTIPS: Norge över 27.5 mål i matchen

 SPELSTOPP: 20:30 20/11

 SPELBOLAG: ComeOn

 Odds:

1.74

Vi har nu kommit fram till slutet av damernas handbolls-EM 2022 och allt ska nu avgöras, vilka blir europas bästa handbolls landslag? Blir det Danmark eller Norge? Ska Norge vinna sitt tredje raka mästerskapsguld och nionde EM-guld eller ska Danmark ta sitt första guld sedan 2002?

Som så många gånger förr när det kommer till damernas handboll så är Norge framme i finalen och slåss om guldmedaljen. Detta är Norges 12:e EM-final av 15 möjliga försök, vilket gör att Norge enbart missat final vid tre tillfällen sedan det första europamästerskapet spelades 1994. Än mer imponerade är att man av dessa försök tagit hela åtta guld. Lägg även där till att Norge har fyra VM-guld varav de senaste kom förra året så förstår man att Norge är en stormakt inom handbollen.

Nu ställs Norge mot grannlandet Danmark i finalen. Senast nationerna möttes i en EM-final var 2004 då vann Norge med 27-25. Det var förövrigt även senast som Danmark var en i mästerskapsfinal.

Ser man till nationernas prestationer under detta mästerskap så är det Norge som kommer till den här finalen som stora favoriter, trots att Danmark faktiskt tidigare i turneringen besegrade Norge med 31-29. Det ska dock sägas att Norge redan var klara för semifinal i den matchen och inte hade något att spela för.

Norge har annars under turneringen imponerat stort och extra stark insats gjorde man i semifinalen där man besegrade Frankrike med imponerade 28-20 och framförallt andra halvlek av Norge var på en nivå som ingen annan nation i världen kommer i närheten av. Spelar Norge som man gjorde då i finalen så kommer man städa av Danmark enkelt, men det gäller för Norge att hitta till den nivån för Danmark är ett starkt kollektiv.

Kollar man statistiken för detta mästerskap så talar även dem för Norge, både när det kommer till defensiven och offensiven. Norge är det lag som är effektivast att göra mål på sina skott, där man gör mål på 63.9% av sina skott. Man snittar även över 30 mål per match vilket enbart Nederländerna slår i detta mästerskap. Men även defensivt är man i toppen. Målvakterna i Norge ligger på en räddningsprocent på 35.94%. Jämför man detta med Danmarks siffror så ligger deras skottprocent på 62.3% och räddningsprocenten ligger på 34.57%. Så inga jätteskillnader mellan lagen men ändå tillräckligt för att det ska kunna vara avgörande på om det blir ett guld eller silver i detta mästerskap.

Men med tanke på Norges starka offensiv där man bombar in mål från alla möjliga och omöjliga vinklar och snittar 30.2 mål per match så tror jag Norge kommer vinna den här matchen. Norge har även fördelen att man är van vid denna situation att spela final och vet vad som krävs, för det är lätt att det smyger in en del nervositet som kan leda till enkla misstag.

Jag väljer dock inte att spela på en norsk seger i denna matchen, helt enkelt för att oddset är för lågt för att det ska vara intressant. Betydligt mer intressant är spelet Norge över 27.5 mål i matchen. Norge har gjort över 27 eller fler mål i sex av sju matcher i detta mästerskap. Nu när det vankas finalen där man inte kommer hålla tillbaka på något så tror jag Norge kommer göra en hel del mål framåt och därför tycker jag spelet över 27.5 mål är väldigt spännande till oddset 1.74

Speltips: Norge över 27.5 mål i matchen

Här är några orsaker till detta:

  • Norge har varit turneringens starkaste lag

  • Norge gör mycket mål, snittar 30.2 mål per match i detta EM

  • Final och mycket som står på spel, kan öppna upp för enkla misstag som leder till fler mål

Alla speltips på Handbolls-EM.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.