Sverige och Polen arrangerade handbolls-VM för herrlandslag i januari 2023. Nedan listar vi hela slutställningen i turneringen, där Sverige missade medalj.

Det blev ett långt och häftigt mästerskap för hela handbollssverige och handbollsvärlden när Världsmästerskapet kastades igång i januari månad. Sverige var bland favoriterna inför mästerskapet och inledde med gruppspel och Mellanrunda i Scandinavium (Göteborg). Där förlorade inte Sverige en match och övertygade stort innan flyttlasset gick till Stockholm. Blågult vann kvartsfinalen mot Egypten på ett imponerande sätt men fick sedan möta sina övermän i semifinalen.

När spelmotorn och nyckelspelaren Jim Gottfridsson skadades i kvartsfinalen stod det klart att han missade resten av turneringen. ”Gotte” hade möjligen behövts mot Frankrike i semifinalen, där fransmännen visade stor styrka när man avfärdade Sverige. Blågult hade dock chans på medalj om man lyckades besegra Spanien i bronsmatchen, men även där föll Sverige tungt. Efter ett bra blågult spel i första halvlek och ledning med fyra bollar vände spanjorerna i andra halvlek och vann med 36-39. Sverige slutade därmed fyra i sitt hemma-VM, detta medan Danmark blev historiska som första lag någonsin att vinna tre raka VM-guld.

Så slutade VM 2023

 1. Danmark (guld)
 2. Frankrike (silver)
 3. Spanien (brons)
 4. Sverige
 5. Tyskland
 6. Norge
 7. Egypten
 8. Ungern
 9. Kroatien
 10. Slovenien
 11. Serbien
 12. Island
 13. Portugal
 14. Nederländerna
 15. Polen
 16. Bahrain
 17. Brasilien
 18. Montenegro
 19. Argentina
 20. USA
 21. Belgien
 22. Qatar
 23. Kap Verde
 24. Iran
 25. Tunisien
 26. Chile
 27. Nordmakedonien
 28. Sydkorea
 29. Saudiarabien
 30. Marocko
 31. Algeriet
 32. Uruguay