Lagen till Grupp 1 i Huvudrundan är klara. Efter tre spännande matcher under den sena kvällen avgjordes Grupp A, Grupp B och Grupp C. Österrike slog ut Spanien, ett spanskt landslag som varit i fyra raka EM-finaler inför årets mästerskap.

Under den sena tisdagskvällen spelades de tre sista matcherna i det första gruppspelet när gruppsegrarna i Grupp A (Tyskland eller Frankrike) och Grupp C (Ungern eller Island) skulle koras. Detta samtidigt som Spanien och Österrike spelade om den sista platsen till Huvudrundans Grupp 1 bakom redan klara Kroatien.

Spanien stötte på ett hårt jobbande Österrike som fick med sig ett bra resultat in till halvtidsvilan med en tvåmålsledning till 15-17. Österrike behövde bara en poäng för att säkra en plats till Huvudrundan medan Spanien behövde en seger. I andra halvlek spottade Spanien upp sig för att jämna ut matchen i början men Österrike höll kvar den höga nivån och tog en tvåmålsledning med drygt sex minuter kvar efter att matchen stått och vägt i dryga kvarten. Efter en väldigt rafflande rysaravslutning var det till slut Österrike som knep en poäng efter slutresultatet 33-33 och Österrike är därmed klara för Huvudrundan (Mellanrundan) med en poäng. Detta samtidigt som Spanien är utslaget ur handbolls-EM 2024.

I Grupp A ledde Frankrike med två bollar inför fulla hus mot värdnationen Tyskland i Berlin. I den andra halvleken var det jämnare där Tyskland fick fart från publiken. Men Frankrike hittade en sen tvåmålsledning med fem-sex minuter kvar, efter att stora delar av halvleken gått fram och tillbaka med ett jämnt resultat. Frankrike vann sedan nyckelmatchen med 33-30 och tar med sig två poäng till Huvudrundan medan Tyskland får med sig noll.

I Grupp C ledde Ungern också med två mål mot Island i halvtidspaus och det skulle bli spänt om de två poängen till Huvudrundan i den andra halvleken. Ungrarna imponerade ännu mer i andra halvlek och gick ifrån med en ganska tidig sexmålsledning för att bädda för en slutlig seger. Ungern vann till slut med 33-25 och tar med sig två poäng till Huvudrundan som börjar på torsdag för Grupp 1. Island har ett ganska prekärt läge i rundan med noll poäng och -8 i målskillnad.

Poängen och målskillnaden som lagen tar med sig till Huvudrundan får man bara mot de nationer som man tar med sig till samma runda från gruppspelet. Trots gruppsegern får exempelvis Kroatien bara med sig en poäng eftersom man spelade oavgjort mot Österrike. Island får exempelvis med sig noll poäng efter kvällens förlust mot Ungern och minus 8 i målskillnaden.

Tisdagens resultat och tabell

Grupp A

Schweiz – Nordmakedonien
27-29

Frankrike – Tyskland
33-30

Sluttabell

 1. Frankrike, 5p (till Huvudrunda)
 2. Tyskland, 4p (till Huvudrunda)
 3. Nordmakedonien, 2p
 4. Schweiz, 1p

Grupp B

Kroatien – Rumänien
31-25

Spanien – Österrike
33-33

Sluttabell

 1. Kroatien, 5p (till Huvudrunda)
 2. Österrike, 4p (till Huvdrunda)
 3. Spanien, 3p
 4. Rumänien, 0p

Grupp C

Serbien – Montenegro
29-30

Ungern – Island
33-25

Sluttabell

 1. Ungern, 6p (till Huvudrunda)
 2. Island, 3p (till Huvudrunda)
 3. Montenegro, 2p
 4. Serbien, 1p

Lagen till Grupp 1 i Huvudrundan

Ungern, 2p (+8)
Frankrike, 2p (+3)
Kroatien, 1p (0)
Österrike, 1p (0)
Tyskland, 0p (-3)
Island, 0p (-8)


Kristianstad - Hammarby