Foto: EHF

Det danska handbollförbundets ordförande Per Bertelsen säger att landet hoppar av sitt värdskap till Europamästerskapet, om de inte får ekonomiska garantier från EHF, det meddelar danska tidningen BT.
– Det finns garanterat ett annat land som vill ta över, säger han.

Den 3 december ska EM för damer kastas i gång. Värdländer är för andra gången i historien Norge och Danmark tillsammans. Förutsättningarna för mästerskapet har ändrats något. I och med coronapandemin kommer inte arenorna kunna fyllas så som man hoppats på till gruppspelsmatcher och slutspel. Effekten av det kan innebära en ekonomisk förlust för värdländerna.

Nu väljer ordföranden för det Danska Handbollförbundet Per Bertelsen att gå ut och berätta att Danmark inte vill stå för något värdskap om de ska behöva gå minus ekonomiskt.

– Vi vill göra allt för att genomföra det här. Men det ska också hänga samman och ge oss någon mening. Annars finns det garanterat ett land som kan ta över värdskapet, där omkostnaderna är betydligt lägre än hos oss, säger Bertelsen till BT.

Med sig på tåget har dansken Norge. Enligt Bertelsen har han och det norska förbundets ordförande Kåre Geir Lo kommit överens om att inte stå värdar för EM, såvida inte Europeiska Handbollförbundet tillstår med ekonomiska garantier.

Länderna kan enligt intervjun leva med att gå plus minus noll, men inte minus. Än så länge så vet man inte om det kommer kunna vara någon publik alls på arenorna runt om i Danmark och Norge. Men förhoppningen är att kunna ha lite publik åtminstone och att så snart som möjligt ta ett beslut.

– Det måste helt enkelt göras en plan för hur det blir i slutändan, om vi kan ta in 10, 25 eller 50 procent av kapaciteten i hallarna. Och då behöver EHF ta reda på om de vill vara en del av det, det är sådant vi diskuterar. Vid någon tidpunkt behöver vi ta ett beslut, säger Per Bertelsen till BT.

Om EHF och värdländerna inte kommer överens om någon lösning, så kan mästerskapet med stor sannolikhet flyttas på eller ställas in.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här