EM 2024 spelas i Schweiz, Ungern och Österrike för damlandslag. I oktober 2023 inleds EM-kvalet, dit seedningsgrupperna nu har annonserats inför lottningen den 20 april på Europeiska Handbollsförbundets (EHF) hemsida.

På torsdag inleds lottningen till EM-kvalet mot Europamästerskapet i Schweiz, Ungern och Österrike nästa år. Kvalspelet inleds redan i oktober månad för damlandslagen. 31 lag i kvalet ska bli till 20 EM-länder. Norge är sedan tidigare klara i egenskap av regerande europamästare, detta tillsammans med de tre värdnationerna.

Åtta grupper ska lottas torsdagen den 20 april med fyra lag i varje grupp. De två bästa lagen i varje grupp och de fyra bästa grupptreorna kommer slutligen nå EM 2024. Sverige finns med bland toppnationerna inför lottningen och kommer inte kunna lottas in i samma kvalgrupp som Frankrike, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Montenegro eller Kroatien.

EM-kvalet pågår mellan oktober 2023 och april 2024 med matchdagar i oktober, februari, mars och april. I november och december väntar VM i Sverige, Danmark och Ungern för de kvalificerade landslagen.

Seedningsgrupperna innan lottningen

Grupp 1: Frankrike, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Sverige, Spanien, Montenegro, Kroatien
Grupp 2: Rumänien, Slovenien, Serbien, Polen, Tjeckien, Nordmakedonien, Slovakien, Island
Grupp 3: Portugal, Ukraina, Turkiet, Italien, Färöarna, Litauen, Grekland, Kosovo
Grupp 4: Israel, Finland, Luxemburg, Bosnien & Hercegovina, Lettland, Azerbajdzjan, Bulgarien


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo