Slovensk seger, svensk seger och norsk seger. Det är vad som krävs imorgon (onsdag) för att Sverige ska nå avancemang till semifinal i damernas EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Nedan ger vi er förutsättningarna. 

Imorgon väntar en väldigt innehållsrik handbollsdag med matchdag för alla länder som är kvar i EM-turneringen. Huvudrundans allra sista omgång, vilket bäddar för rysare naturligtvis. Endast fyra av tolv lag kan gå till semifinal, och Sverige är ett av dem.

För att Sverige ska nå semifinal imorgon så krävs först och främst en vinst mot Kroatien (matchstart 18:00). Dessförinnan behöver dock det blågula landslaget få hjälp av Slovenien. Slovenskorna, som spelar på hemmaplan, behöver vinna mot Ungern med avkast 15:30. Skulle Slovenien vinna där och Sverige sedan vinna sin match så väntar en riktig rysare i slutet av kvällen. Då behöver nämligen Norge besegra Danmark, skulle alla dessa tre scenarion ske så spelar Sverige EM-semifinal på fredag.

Det kan bli en tuff onsdag för Sverige också. Skulle Ungern gå och besegra Slovenien redan 15:30 så kan Sverige sluta drömma om en semifinalplats. Då blir det istället en avslutande placeringsmatch (om femte pris) och Danmark blir å sin sida semifinalklara.

Räkningen nedan omfattar alltså endast om Sverige, Danmark och Slovenien hamnar på samma poäng (6).

Räkningen

Sverige har i detta nu fyra poäng i Huvudrundans Grupp 1. Danmark har i sin tur sex poäng, ett Danmark som i sin tur besegrade Sverige och är starkare i inbördes möten. Så hur kan egentligen Sverige passera Danmark i tabellen om Sverige får lika många poäng?

Om Danmark förlorar mot Norge och Sverige vinner mot Kroatien så hamnar båda på 6 poäng. Skulle dessutom Slovenien vinna mot Ungern så hamnar även Slovenien på 6 poäng. Då räknar man en intern tabell mellan dessa tre länder (Sverige, Slovenien, Danmark), samma tabell som man räknade i det inledande gruppspelet. Och bland dessa tre utgår man från olika punkter:

1). Totala poäng
2). Inbördes poäng
3). Inbördes målskillnad
4). Inbördes gjorda mål
5). Total målskillnad

Om alla tre lag hamnar på sex poäng så kan man direkt stryka 1:an. Sedan har Slovenien, Danmark och Sverige vunnit mot varandra så alla har två poäng i deras interna tabellräkning. Då får man kliva ner till nummer 3 på listan, som är inbördes målskillnad. Och där är Sverige bäst med +9 i inbördes målskillnad medan Danmark har 0 och Slovenien har -9. Detta är ett resultat av att Sverige vann mot Slovenien med 33-22 och förlorade mot Danmark 23-25. Sveriges inbördes målskillnad lagen emellan är då +9 i och med storsegern mot Slovenien. Danmark å sin sida har plus/minus noll i målskillnad då de förlorade mot Slovenien med två bollar och vann mot Sverige med två bollar.

Detta krävs för semifinal:

Slovenien vinner mot Ungern (avkast 15:30)
Sverige vinner mot Kroatien (avkast 18:00)
Danmark förlorar mot Norge (avkast 20:30)

Vad talar för?

Det som talar för att Sverige vinner sin match mot Kroatien är ganska mycket. Blågult är stora favoriter mot ett Kroatien som inte alls imponerat under turneringens gång. Det som talar för att Slovenien vinner mot Ungern är också en del. Slovenien är hemmanation, med ett stort tryck på läktaren, och har faktiskt möjlighet att gå till semifinal även de. Om Slovenien vinner mot Ungern och Sverige och Danmark förlorar så är Slovenien vips uppe på semifinalplats. Så varför skulle inte Slovenien vilja bädda upp för en härlig onsdagskväll i Ljubljana?

Det finns även en del som talar för att ett redan semifinalklart Norge ska försöka rå på Danmark. Många tror att Norge nu kan slappna av och vila lite spelare till semifinalspelet, men bär då med er att om Norge kommer tvåa i denna grupp så väntar med stor sannolikhet Frankrike i semifinal. Ett motstånd som man gärna slipper. Det bäddar för ett Norge som kommer ut taggade till det skandinaviska derbyt, även om Danmark naturligtvis kommer göra allt för segern.

Vad talar emot?

Det som talar emot ett svenskt semifinalavancemang är väl just det faktum att Sverige behöver förlita sig på andra lag. Ungern har visat sig rätt starka i Huvudrundan mot bra motstånd, och lär vilja avsluta turneringen på bästa sätt mot Slovenien. Danmark kommer ju att kunna spela på resultat, och har ju allt i egna händer. Något som brukar vara fördelaktigt.

Handboll är en sport där små marginaler kan avgöra matcher. Snabba och små sekvenser kan avgöra matcher, inte minst när det gäller så jämna lag som Slovenien, Ungern, Danmark och Norge. Lägg därtill att det räcker med att någon av dessa matcher ska sluta oavgjord för att helt krossa Sveriges dröm om EM-semi.