Herrarnas Europamästerskap i handboll spelas över två länder och fem städer och det råder olika publikrestriktioner. Nedan går vi igenom reglerna för publiken för att se EM på plats i Slovakien och Ungern.

När handbollen kastas igång den 13 januari så gör den det i två olika länder. Grannländerna Slovakien och Ungern anordnar handbollsfesten, som naturligtvis präglas en del av covid-19. Det har redan påträffade covid-smittade spelare runt om i de flesta lagen, och risken för smitta under mästerskapet är något man vill undvika.

För publiken så är länderna öppna och många har skaffat sig biljetter för att resa till länderna. Sverige kommer att spela sitt gruppspel i Bratislava, där allt inte riktigt är i ordning nu. Slovakien har haft en större smittspridning i landet på sistone och har några dagar på sig på att ge besked kring hur många personer man kan ha på matcherna, för att förbereda de som köpt biljetter till mästerskapet. Risken är att det blir en mindre skara publik på matcherna, och inte fullsatt.

I Ungern är läget ett annat. Ungrarna tillåter full publik i sina tre värdstäder, där man behöver att påvisa något slags bevis för att komma in på matchen.

Publikrestriktioner:

Ungern

(Budapest, Debrecen, Szeged)

För matcherna i Ungern finns det för närvarande inga begränsningar för hur många åskådare som får äntra arenan. Detta är förutsatt att publiken har ett giltigt immunitetsintyg som visar att de antingen är återställda från covid-19 eller vaccinerade. Ett giltigt negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar räcker också. Alla åskådare som är över sex år gamla ska bära munskydd.

Slovakien

(Kosice, Bratislava)

Matcherna i Slovakien, kommer att spelas inför reducerad publik. 25 procent av arenans kapacitet släpps in och samtidigt gäller vaccinationskrav och krav på munskydd.

”Vi är mycket glada för den här kapaciteten med tanke på den nuvarande situationen då Slovakien fortsätter att kämpa mot pandemin”, säger det slovakiska handbollsförbundets ordförande Jaroslav Holeša i ett officiellt utlåtande.