Sverige tog ett stort steg mot Europamästerskapet 2022 efter seger mot Serbien. Slutresultatet i Ystad Arena skrevs till 33-25, där Sverige revanscherade sig från förlusten senast.

Under lördagskvällen så möttes Sverige och Serbien i damernas EM-kval på hemmaplan i Ystad Arena. Matchen började bra för svensk del, där man tog ledningen i matchen. Men Serbien visade styrka precis som i mötet senast och höll jämnt skägg med Sverige.

Den första halvleken var väldigt jämn i nästan hela halvleken där lagen byttes vid när det gäller målskyttet. Men under halvlekens tio sista minuter så var det Sverige som tog ett rejält grepp i matchen. Från att halvleken var oavgjord i stort sett hela tiden så tog Sverige tag i matchen på sluttampen och gick in i halvtidspaus med ledning 17-14.

Andra halvlek

Sverige fortsatte att hålla i taktpinnen i den andra halvleken och utökade sin ledning ytterligare med några bollar. Jessica Ryde stod för en fin insats i det svenska målet under andra halvan av den första halvleken, något som fortsatte in i den andra halvleken.

Jenny Carlson, som fick chansen på mittniopositionen i stora delar av matchen, var en förgrundsgfigur för Sverige tillsammans med Jamina Roberts. Duon stod för många fina individuella prestationer framåt för att säkra det svenska greppet om kvalmatchen.

Även publiken i Ystad var en stor del i den svenska framgången. Om Serbien hade fördel av sin hemmapublik i kvalmötet senast så fick Sverige extra effekt av ett fullsatt Ystad Arena med kokande läktarsektioner fulla av gulklädda fans.

Sverige var det bättre laget matchen igenom och den fulländade andra halvleken blev definitivt avgörande. Även om Serbien närmade sig en aning under de tio sista minuterna så vann Sverige till slut med 33-25.

I och med segern så är nu Sverige kvar på förstaplats i kvalgruppen. Nästa samling är i april då Sverige ska möta Island på bortaplan samt Turkiet på hemmaplan. Då kan Sverige bli klara för EM i november som spelas i Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien men man är redan nu ett bra steg på vägen. Sverige leder gruppen på sex poäng och det räcker med seger mot Island för att bärga EM-avancemang.