Foto: Bildbyrån

De svenska handbollsdamerna har hittills gjort ett okej EM. Med blandade resultat och insatser får Sverige ett tufft läge inför mellanrundan, för att sedan ta sig vidare till semifinal. Nedan går vi igenom Sveriges nuvarande form och framtida förutsättningar i turneringen.

Sverige befinner sig i Europamästerskapet i Danmark med en relativt ung trupp. Damlandslaget är lite mitt i en typ av generationsväxling, där siktet ligger på OS 2024 snarare än ett EM-guld 2020. 

Med en, i landslagssammanhang, orutinerad förbundskaptensduo i Tomas Axnér och Johanna Wiberg plus den relativt orutinerade truppen, har Sverige hittills gjort ett godkänt mästerskap.

Av de tre gruppspelsmatcherna mot Tjeckien, Spanien och Ryssland har Sverige egentligen endast gjort en sämre insats, och det var i premiären mot ett betydligt svagare Tjeckien.

Efter premiärinsatsen stod Sverige upp bra mot Spanien och stod för en fantastisk vändning i andra halvlek, vilket slutade i ett oavgjort resultat. 

I gruppspelets sista match blev Ryssland alldeles för svåra, men känslan på det stora hela var att Sverige ändå visade att man kan vara med och skrämma de stora bjässarna, åtminstone under vissa perioder i matcherna.

Sverige tog tre poäng i gruppspelet och slutade som tvåa och bör komma in i Mellanrundan med ett högre självförtroende än inför turneringen, trots förlusten mot Ryssland.

Sveriges förutsättningar i Mellanrundan

Trots tre bra insatser i gruppspelet har Sverige långt ifrån en guldsits i Mellanrundan. Till Mellanrundan får man med sig de poäng som man tagit från de övriga två lag som går vidare till omgången. Det betyder att Sveriges två poäng mot Tjeckien exkluderas, men att poängen mot Spanien hänger med. Så Sverige går in i Mellanrundan med en poäng, medan Ryssland å sin sida har med sig fyra poäng. Även Spanien har en poäng, precis som Sverige.

I Mellanrundan ska Sverige få möta Danmark, Frankrike och Montenegro eller Slovenien. Kvällens möte mellan Danmark och Frankrike avgör hur många poäng de lagen får inför Mellanrundan. Oavsett kommer ett av lagen ha ett överläge mot den svenska poängen.

Det bästa ur svensk synvinkel vore om Ryssland fortsatte att gå rent i turneringen och radade upp segrar mot Danmark och Frankrike, då Sverige inte längre kan påverka Rysslands resultat på egen hand. Sedan är det upp till svenskorna att vinna mot Slovenien/Montenegro i den första matchen och sedan försöka skrälla mot Danmark och Frankrike. Då finns chansen för Sverige att nå semifinal. 

Läget för Sverige är svårt, men hoppet är det sista som överger en.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här