Portugal hade möjligheten att säkra tredjeplatsen i Grupp 2 mot Nederländerna vid seger. Portugiserna ställdes dock mot ett hårt jobbande Nederländerna i en match som slutade 33-33. Portugal är fortsatt favoriter till tredjeplatsen då Slovenien behöver besegra Danmark ikväll för att gå om portugiserna.

Under tisdagseftermiddagen spelade Portugal och Nederländerna lagens sista match i Huvudrundan. Portugal hade en möjlig placeringsmatch (5-6) att spela om, något som skulle vara bli vid seger, medan Nederländerna inte hade något att spela för då man slutar sist i Grupp 2. Men Staffan Olssons landslag, som är i en läroperiod, kom ändå ut starkt i första halvlek. Efter första halvlek ledde Nederländerna med 17-15 och i ärlighetens namn hade det kunnat vara med mer om inte Diogo Marques storspelat i det portugisiska målet.

Efter dryga kvarten spelad i andra halvlek hade Portugal kommit ikapp den nederländska ledningen efter att man fått in lite energi till laget. Portugal tog ledningen för första gången i matchen (sedan minut två) med tio minuter kvar och hade då fullbordat sin vändning. Just att Portugal hade mer att spela för syntes i slutet av matchen, även om Nederländerna också visade fighting spirit.

Det blev en rysaravslutning på matchen där Portugal med en ettmålsledning fick chansen att avgöra med minuten kvar men Luis Frade missade läget. Det gav Staffan Olssons Nederländerna en chans till kvittering, en möjlighet man också tog. Nederländerna kvitterade med 15 sekunder kvar till slutsiffrorna 33-33. Och Portugal bommade därmed chansen att säkra tredjeplatsen i gruppen.

I och med att det ”bara” blev en poäng för Portugal så tar man sig ändå förbi Slovenien i kampen om tredjeplatsen i Grupp 2 och i förlängningen en placeringsmatch om plats 5-6. Detta då Portugal har fem poäng och Slovenien fyra, Portugal har dessutom fördel i inbördes möten mot Slovenien. För att Slovenien ska nå tredjeplatsen och placeringsmatchen krävs en slovensk seger mot Danmark ikväll (start 18:00).


Kristianstad - Hammarby