Den tidigare förbundskaptenen för Sverige och Montenegro, Per Johansson, är klar som förbundskapten för Nederländernas damlandslag.

Nederländerna har varit ett av världens bästa länder på damsidan inom handbollens tio senaste år. Fem medaljer inom stora mästerskap från 2015 till VM-guldet 2019 har sedan följts upp av sämre insatser för det framgångsrika landslaget. Under VM i höstas så missade de orangea semifinal efter att Norge och Sverige knep platserna från den aktuella gruppen. Då tränades Nederländerna av Monique Tijsterman som fick lämna sin tjänst efter mästerskapet.

Nu är ersättaren klar. Ny förbundskapten för Nederländernas damlandslag är svensken Per Johansson, något som Sportbladet rapporterade om i början av veckan. Den stora handbollsprofilen är i detta nu huvudtränare för ett av världens bästa klubblag Rostov-Don och har synts till som expert i svensk tv under åren. Johansson är mest känd som förbundskapten för det svenska damlandslaget mellan 2008 och 2012, där han var assisterande förbundskapten tre år dessförinnan. Johansson har dessutom en framgångsrik tid som förbundskapten för Montenegros damlandslag bakom sig.

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Men nu väntar nya äventyr för Uddevalla-sonen, som alltså ska ta sig an ett av världens bästa landslag. Per Johansson kommer parallellt att träna Rostov-Don fram till kontraktets slut i sommar men tillträder direkt som förbundskapten för Nederländerna, där dubbelmöte med Tyskland väntar i EM-kvalet. Nederländernas Handbollförbund har presenterat nyheten på sin hemsida.