Foto: Bildbyrån

Handbollslandslaget publicerar lite godbitar på nyårsafton! Året avslutas på bästa sätt – vi bjuds nämligen på ett möte med ett av världens absolut bästa målvaktspar, Andreas Palicka och Mikael Appelgren. Ett ocensurerat och avslappnat samtal, var vi får reda på en hel del!

Välmeriterade och framgångsrika. Två ord som i princip är synonyma med Andreas Palicka och Mikael Appelgren, två av världens mest framstående målvakter. I alla fall som ett par. ”Palle” och ”Äpplet” utgör inte bara en kanonduo i landslaget, utan svenskarna är även ett framstående radarpar i klubblaget Rhein-Neckar Löwen. Där har det nämligen blivit en mängd titlar.

Men spelarna underhåller inte bara på handbollsplanen. Vi bjuds nämligen på ett härligt och öppet samtal spelarna emellan, inspelat av handbollslandslagets officiella hemsida.

Äpplet öppnar bland annat upp och förklarar varför han spelar utan suspensoar.

Han gnuggar sig i ansiktet och säger:
– Det är en bra fråga, och jag har verkligen funderat och tänkt att jag ska köpa en suspensoar de senaste månaderna. Så att jag är skyddad.

– Men jag hade en hemsk upplevelse, där suspensoaren blev mer som en giljotin när jag blev träffad och efter det föll jag ihop och blev helt grön i facet. Det var en sån smärta – det har jag nog aldrig känt innan – så stark. Då slutade jag använda och har känt att jag ska hitta min suspensoar – en som passar.

Palicka berättar även om hans första, riktigt obehagliga, skada.

– Vi brukar skoja och säga att alla skador kommer i fotbollen, men jag fick min första hjärnskakning förra säsongen, säger ”Palle” i videon.

Många är nog varse om att dessa spelare inte gillar att förlora. Vem gör egentligen det? Men få är lika dåliga förlorare som Appelgren.

– En sida som man inte ser av dig är att du är en dålig förlorare, ja det är vi ju båda två, men det märker man ju tydligt. Då får du ju lite grön ton också, typ lite som Hulken. Då går man inte i närheten, säger Andreas Palicka om ”Äpplet”.

Spelarna går dessutom in på djupet när de öppnar upp. ”Palle” berättar om sin svåra tid då han fick rejäla problem med muskulaturen i baksidan av sitt ena lår.

– Jag har ju tyvärr varit rätt så skadebenägen. Jag hade ju den där 2009, när jag slet av hela hamstringsmuskulaturen. Den kostade ju mig två år. Jag trodde att jag inte skulle spela handboll igen. Så jag är tacksam att jag sitter här idag, säger Palicka och fortsätter:

– Jag låg hemma hos mamma i tre månader med ett sträckt ben. Fick inte ens lov att sitta.

Länge har dessa två sovit ihop under samlingarna. Sedan Kristján Andrésson tillträtt som förbundskapten har det dock blivit ändring på det. Och det finns en del saker som spelarna saknar med varandra.

– Amen Krille, han har ju förstått det här att jag och du inte är bra för varandra, säger Palle.

– Nej, skämt åsido. Det är en öppen hemlighet att du är en fri människa och gillar det här med nakenhet. Det är alldeles för lite med det nu med nuvarande rumskamrat, fortsätter Palicka.

– På tal om att olika är bra, säger Appelgren och bryter ut i skratt.

Se hela samtalet här.

Gabriel Melke