Österrike behövde två poäng för att ha en fortsatt chans på EM-semifinal. Efter en jämn drabbning mot Island slutade Österrike med noll poäng i sista omgången. Island vann med 24-26 och slog ut Österrike.

Under onsdagseftermiddagen spelade Österrike och Island mot varandra i Grupp 1, i ländernas sista match i Huvudrundan. För Islands del var man redan utslaget ur EM även om en möjlig OS-kvalplats var i sikte vid storseger. För Österrike krävdes två poäng för att pressa Tyskland i kampen om en semifinalplats, vid en poäng eller mindre var även Österrike borta från semifinal.

Matchen var jämn och målsnål till en början där målvakterna Constantin Möstl (Österrike) och Viktor Hallgrimsson (Island) var matchens giganter. Ju längre halvleken led desto mer överlägset var Island i halvleken, där man spelade bäst framåt medan Österrike fick kriga hårt för sina mål framåt. Island hade ledningen in till halvtid med siffrorna 8-14.

EM-skrällen Österrike har inte släppt någon match på samma sätt som mot Island, utan man har alltid hållit sig nära motståndarna på resultattavlan. Och visst skulle man jobba sig tillbaka. Efter tio minuter i andra halvlek hade Österrike gjort sex mål och bara släppt in ett för att nå upp till 14-15.

Målvakten Constantin Möstl var helt formidabel för Österrike i inledningen av andra halvlek och stod för några otroliga räddningar i Österrikes jakt på kvittering, en kvittering man nådde i matchminut 42. Halvminuten senare var Österrike i ledning efter en helt otrolig vändning på matchen.

Den österrikiska uppryckningen möttes av en isländsk uppryckning, där islänningarna helt plötsligt började kasta in bollar igen. Island hade en tvåmålsledning med sju minuter kvar och satte ännu en gång Österrikes mentala förmåga på prov ordentligt. Island fick en utvisning i ett kritiskt läge och ett rött kort. Men Österrike brände chansen att vända på steken under de två minuterna, detta då Island gjorde det enda målet under den perioden.

Österrike, som var så starka och tog sig tillbaka efter den svaga förstas halvleken, fick se Island springa in 23-25 med två och en halv minut kvar och då kändes segern borta för alpnationen. Island vann till slut den jämna kampen och man plockade bort Österrikes chans att nå en historisk EM-semifinal.

Matchen slutade 24-26 till Island som nu lämnar Tyskland med fyra poäng. Under eftermiddagen spelar Ungern mot Frankrike (18:00) där Ungern kan pressa Tyskland om semifinalplatsen med genom en seger. Annars kan Tyskland säkra EM-semifinal redan efter det mötet, alternativt i sin match mot Kroatien ikväll (20:30).

Ungern är klara som sämst trea i Grupp 1. Ungern, Island och Österrike på fyra poäng besegrat varandra. Då räknas det på inbördes målskillnad där Ungerns är bäst med +7 jämfört med Islands -6 och Österrikes -1. Island och Österrike får därmed lämna Köln och Tyskland redan nu utan chans på semifinal eller placeringsmatch.