Portugal är en svår nöt att knäcka i handbolls-EM. I huvudrundans andra match tog portugiserna en ny seger mot toppmotstånd när Slovenien besegrades med 33-30. Portugal har nu fyra poäng i Grupp 2 och pressar Sverige och Danmark.

In till fredagseftermiddagen bjöds det på handboll i Hamburg när Sveriges gruppmotståndare i Huvudrundan, Portugal och Slovenien, gjorde upp om viktiga poäng. Med blågula ögon sett hoppades man på slovensk seger då Sverige har inbördes möten på slovenerna efter segern i onsdags. Portugal är å sin sida Sveriges motståndare på söndag, där portugiserna kan skaffa sig inbördes möten på Blågult.

Den första halvleken var jämn och svängig där Portugal ledde i stora delar av halvleken men där Slovenien också ledde i stunder. Till halvtidsvilan fick åtminstone Portugal med sig en ettmålsledning med 18-17. I andra halvlek var det jämnt till en början men efter drygt tio minuter ändrades allt när Portugal och målvakten Diogo Rema Marques imponerade för att ta en femmålsledning med en kvart kvar att spela.

Portugal höll i sin ledning hela vägen även om Slovenien närmade sig stundtals. Men Slovenien, som fick klara sig utan stjärnan Blaz Blagotinsek på grund av sjukdom, orkade inte vända på steken igen. Matchen slutade 33-30 till Portugal.

Slovenien förlorade sin andra match i Huvudrundan och har nu fortsatt två poäng i gruppen och man har skapat sig dåliga förutsättningar för att nå semifinal utifrån ett minusresultat i inbördes möten med Portugal och Sverige. Portugal har å sin sida fyra poäng och man står därmed på lika många poäng som Sverige och Danmark i nuläget (en match mer spelad). På söndag möts Sverige och Portugal där matchen kan bli extremt viktig för en semifinalplats, lite beroende på kvällens resultat mellan Danmark och Blågult.

När det gäller Danmark och Portugals inbördes möten så har Danmark fördel efter segern i det första gruppspelet. Men Portugal ser sannerligen ut att vara utmanaren till Danmark och Sverige i toppen, då Norge och Nederländerna i skrivande stund står på noll poäng var (en match mindre spelad för båda) och Slovenien på två.


Kristianstad - Hammarby