Efter en formidabel andra halvlek är Norge Europamästare 2022. Det norska laget vände EM-finalen i andra halvlek mot Danmark och vann till slut med 25-27 (15-12). 

Under söndagskvällen spelades finalen i EM 2022 när Danmark och Norge drabbades samman i en helskandinavisk finalmatch. Montenegro hade sedan tidigare bärgat EM-bronset och nu skulle guldmedaljen och silvermedaljen delas ut.

Finalen började i ett rasande tempo med fördel för Danmark. Norge gjorde sitt första mål efter fyra och en halv minut men kvitterade också till 2-2 tätt därpå. Danmark återtog sedan kommandot och hade ledningen med 7-3 efter tolv spelade minuter.

Det danska försvarsspelet var direkt avgörande i den fina starten för Danmark. Norges stjärnor Oftedal, Mörk och Reistad hade svårt att ta sig igenom för att få bra avslutningslägen från nio meter. Sandra Toft var dessutom väldigt bra i det danska målet. Då ska ändå tilläggas att Nora Mörk blev sjumålsskytt i första halvlek.

Det var Danmark som hade kommandot i första halvlek. Ett hårt jobbande danskt lag satte stopp för ett favorittippat Norge i fösta halvleken och ledde med 15-12 in till andra.

Andra halvlek

Danmark fortsatte trumma på i andra halvlek. Varje gång Norge höll på att ta sig in i matchen och knappa in på tremålsledningen så kom Danmark tillbaka och behöll avståndet. Sandra Toft och Silje Solberg i varsina mål var stundtals formidabla mellan stolparna. Norge bytte sedan in veteranen Katrine Lunde som målvakt, som även hon gjorde ett par viktiga räddningar i mitten på halvleken.

Norge kom upp i ett underläge på bara ett mål med tio minuter kvar av EM-finalen och kvitterade till 22-22 efter en fin systematisk upphämtning. Spänningen steg ytterligare i finalen efter kvitteringsmålet. Den kompletta vändningen från Norge kom med sju minuter kvar när man tog ledningen med 23-24 men Danmark kvitterade tätt därpå.

Det skulle bli en häftig rysare i EM-finalen 2022. De fem sista minuterna blev händelserika. Henny Reistad gav Norge 24-25 med fyra minuter kvar och utökade den norska ledningen ett par minuter senare. Danmark fick sedan en offensiv foul med två minuter kvar, när Norge alltså ledde med två mål.

Den fantastiska upphämtningen blev ett faktum efter 30 minuter i andra halvlek. En fantastisk andra halva av andra halvlek blev helt avgörande för Norge, efter att ha hämtat upp ett tremålsunderläge under sista kvarten. Matchen slutade 25-27 till Norge efter en fantastisk EM-final.

Norge är Europamästare 2022 för andra gången i rad. EM-titeln är Norges nionde i historien och man befäster platsen som Europas bästa handbollslandslag på damsidan. Danmark får ett hedersfyllt EM-silver med sig, sitt tredje i ordningen.