Snabbare

Sveriges herrlandslag befinner sig i Alingsås där förberedelserna inför EM inte har gått smärtfritt. Covid-fall i truppen har orsakat oro i truppen samt lite striktare restriktioner under lägret. Landslagets läkare Daniel Jerrhag uttalar sig om situationen nedan.

Under tisdagen så höll Handbollslandslaget en digital pressträff med landslagsläkare Daniel Jerrhag samt förbundskapten Glenn Solberg med anledning av gårdagens besked att målvakten Tobias Thulin samt en ledare testat positivt för Covid-19 i det svenska lägret. Sedan tidigare var det även klart att Karl Wallinius och Lucas Pellas ansluter sent till truppen på grund av positivt covid-test i Wallinus fall och ett positivt test i nära familj gällande Pellas.

Karl Wallinius har varit sjuk men är frisk och förväntas ansluta till truppen imorgon. Lucas Pellas väntas ansluta till truppen på lördag och Tobias Thulin hoppas bli friskförklarad till på måndag nästa vecka. Övriga truppen befinner sig i Alingsås för förberedelser, där de mestadels håller sig isolerade på rummen och håller sig inom vissa områden. Andra försiktighetsåtgärder har också antagits, bland annat fler tester.

Annons: ⇢ LeoVegas - Få 100 kr i gratisspel

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

– Vi har testat varje morgon och varje kväll, för att så fort som möjligt upptäcka eventuella nya fall och kunna skilja dem från resten av gruppen. Det har inte blivit några fler fall efter Thulin igår, säger landslagets läkare Daniel Jerrhag på pressträffen.

Tobias Thulin har alltså testat positivt för viruset, men känner sig inte sjuk. Målvakten befinner sig i karantän på hotellet och förhoppningen enligt Jerrhag är att han är redo till på måndag, efter att han fullbordat sina sju dagar i karantän. Och hittills är alltså inga andra smittade efter Thulins fall.

– Om vi inte har fått något nytt fall imorgon kväll, så känner vi oss ganska lugna. Faran är inte över men då har det gått tre dygn. Jag bedömer sannolikheten att Thulin ska ha smittat någon annan som ganska liten, säger Jerrhag.

Landslaget hoppas kunna träna imorgon (onsdag) kväll, och upprätthåller till dess en ganska strikt vistelse i Alingsås. Alla spelare i laget har fått minst två doser av vaccin och ett flertalet till och med tre, meddelar landslagsläkaren. För landslaget ser den närmsta framtiden ut som så att man har två träningslandskamper mot Nederländerna planerade i Alingsås den 6 och 8 januari. Något som man planerar att spela, enligt förbundskapten Glenn Solberg. Inget annat besked har åtminstone kommit. Sedan väntar en resa mot Slovakien för EM, ett av de mest drabbade länderna i Europa just nu när det gäller spridning av Covid-19. Landslagsläkaren själv vet också att Slovakien varit ett av de mer drabbade länderna i hela världen. Något som är oroligt, men Sverige ska göra det bästa av situationen.

– Det är klart att det är problematiskt. Men vi har bestämt oss för att åka och spela handboll och det ska vi försöka genomföra, säger Daniel Jerrhag på pressträffen.