Foto: Bildbyrån

Semifinalerna är till ända och det är dags för den stora finalen mellan Norge och Frankrike. Timmarna innan ska två nationer göra upp om en, för året, viktig bronsmedalj. Nu knyter vi ihop säcken för ett långt mästerskap!

Igår spelades placeringsmatch och semifinalerna i EM. På eftermiddagen bärgade Ryssland en femteplats i turneringen efter att man relativt bekvämt vann mot Nederländerna.

I den första av två semifinaler städade Frankrike alldeles för enkelt bort uppstickaren och succén Kroatien, efter slutsiffrorna 30-19, och blev därmed första lag att nå final.

Under kvällen skulle sedan de från början tilltänkta värdnationerna mötas i dagens absolut mest spännande drabbning. Danmark mot Norge. Ett danskt lag som charmat de flesta, med EM:s bästa försvarsspel, målvakt och en frejdig offensiv, mot Norge som på ett nästintill sjukligt sätt bara ångat på turneringen igenom.

Men det skulle bli lite grus i maskineriet för Norge, åtminstone 30 minuter. För efter den första halvleken ledde Danmark med tre bollar och Norge såg ut att vara i gungning. Men tji fick jag och alla andra. Istället hade väl Thorir Hergeirsson på den norska sidlinjen bett sitt stjärnlag att ta fram sina pannben och komma ut och göra mästerskapets bästa halvlek. Vilket också blev fallet. Danmark orkade inte till slut stå emot den norska offensiven och den 40-åriga Katrine Lunde i det norska målet, överraskade med några fina räddningar.

Norge vann till slut med 27-24 och skapade sig chansen till att ta sin åttonde EM-titel någonsin.

Morgondagens final blir spännande mellan Norge och Frankrike, då det är turneringens absolut bästa lag hittills, och kanske de mest erfarna lagen. Det ska bli spännande att se hur Norges offensiv kan möta Frankrikes starka defensiv. Vem vinner mötet från sjumeterslinjen? Nora Mörk för Norge eller Alexandra Lacrabere för Frankrike?
Blir målvaktskampen A och O?
Tar Norge sin åttonde Europatitel eller kommer Frankrike stå som regerande mästare?
Det finns egentligen oändligt med frågor att fråga sig. Men en sak är säker. Är man handbollsintresserad så sätter man på TV6 18:00 och bevittnar den bästa och sista europeiska toppmatchen för detta handbollsår. 

Eller förresten, det är ju en bronsmatch också. Kanske en av de viktigare bronsmatcherna på många år. Jesper Jensen och hans Danmark står inför ett uppdrag som är viktigt för den danska damhandbollen. På damsidan har inte Danmark tagit medalj i Europamästerskapen sedan 2004. Och detta danska lag har alla möjligheter i världen att slå Kroatien imorgon och sedan bli ett landslag att räkna med för lång tid framöver. Visst hoppas man att de danska damerna ska kunna nå samma höjder som de danska herrarna.

Även för Kroatien så är matchen stor. Kroaterna har aldrig någonsin spelat om medalj i EM och får nu chansen för första gången. Det kroatiska laget gjorde succé under gruppspelen och har överraskat många. Efter ett litet platt fall mot Frankrike i semin, får Kroatien nu sikta in sig på att ge sig själva revansch och ta sitt lands första medalj någonsin. Skulle de lyckas med det, så hoppas jag att det dansas i och runt Zagreb hela söndagen. På avstånd förstås.

Slå på TV:n imorgon och bevittna två betydelsefulla och härliga handbollsmatcher. 

Matchtider: 

15:30, Kroatien – Danmark, TV6

18:00, Frankrike – Norge, TV6