Foto: Bildbyrån

Det blir ingen semifinal för Sverige efter förlusten mot Danmark. Men det finns fortfarande saker att spela för de resterande matcherna, inte minst inför framtiden.

Det krävdes tre svenska vinster i Mellanrundan för att kunna nå semifinal. Men man åkte på en plump redan i den första av de tre matcherna mot värdnationen Danmark. Efter en rafflande och jämn match drog Danmark till slut det längsta strået och vann med 24-22 och Sveriges drömmar om semifinal är därmed krossade.

Men resan är inte slut än. Det återstår matcher mot Montenegro och Frankrike. Vänstersexan Emma Rask sade till Viasat efter matchen att: “Det finns inget annat än vinst i de matcherna”. Och visst har hon rätt. Sverige behöver bevisa för sig själva och för svenska folket att man är ett landslag att räkna med i framtiden.

För visst har vi ändå charmats av Sverige i detta mästerskap. Efter en svajig premiärvinst mot Tjeckien, har Sverige trappat upp match för match. Det ska ta tid för en förbundskapten att sätta sin prägel och det ska ta tid för ett relativt ungt landslag att göra detsamma. Och tid har det fått ta och tid ska det få ta.

När Tomas Axnér tog över som förbundskapten under året var han tydlig med att målet för detta landslag är OS 2024 i Paris. Vägen dit började mot Tjeckien i EM-premiären och vägen dit fortsätter mot Montenegro och Frankrike. 

Undertecknad ville sänka förväntningarna på Sverige inför mästerskapet och tycker att Sverige är ungefär så bra som de har visat. Men visst bör man kunna sätta krav på att Sverige avslutar detta mästerskap med hopp och med framtidstro. 

Framåt Sverige!