Foto: Bildbyrån

Under gårdagens match mot Ryssland förlorade Sverige. Men en positiv överraskning var Kristin Thorleifsdóttir på vänsternio, som påminde om en stark handbollsframtid och även en tidigare polsk storstjärna.

Förlusten mot Ryssland under måndagskvällen sved såklart. Men matchen gav Sverige ett par fina svar inför framtiden. Emma Rask visade kyla ute på vänstersex, Jessica Ryde kom in och räddade kvar Sverige stundtals och Bella Gulldén visade att hon är långt ifrån klar med dirigentpinnen.

Men det stora utropstecknet från gårdagens match var den 22-åriga vänsternian Kristin Thorleifsdóttir. Att Stockholmstjejen har varit en av landets största handbollstalanger, det vet vi sedan tidigare.

Men efter ytterst lite speltid i anfallsspelet mot Tjeckien och Spanien och relativt svaga insatser därtill, fick Thorleifsdóttir verkligen chansen att överraska det svenska folket igår. Och kanske fick hon oss att hoppas lite.

För det är så att Sverige har det senaste årtiondet varit bortskämda med ett väldigt vasst skytte från vänsternioposition. Men efter att Linnea Torstenson lade ner i landslaget 2016 har vi inte varit lika bortskämda. Mikaela Mässing har fyllt det tomrummet på ett bra sätt, inte minst under VM i fjol. Men med Mässing på skadelistan inför EM, har vänsternian fått fyllas med Jamina Roberts, Carin Strömberg stundtals och så igår då: Kristin Thorleifsdóttir.

Under matchen mot Ryssland fick Thorleifsdóttir starta och hon satte sitt första skott i matchen, vilket blev startskottet för övriga fem mål som hon satte dit under matchen. Sex mål är imponerande, men sättet som de utfördes på är avgörande för hennes genombrott.

Thorleifsdóttir tog vid ett par tillfällen bollen från 10-11 meter och stänkte upp den bakom de ryska målvakterna, likt den gamla polacken Karol Bielecki.
I Thorleifsdóttirs högerarm sitter ett skott som sätter skräck i varenda mjukisbralla i framtiden. Och kanske är det just så som Sveriges handbollsframtid kommer att se ut. Med Thorleifsdóttir på vänsternio, skjutandes från 10 meter.

Ej att förglömma är också den supertalang som redan är med i truppen, Nina Dano. Trots att hon inte gjort ett speciellt starkt mästerskap i år, så är hon med för att lära. När den 20-åriga Dano blir varm i landslagskläderna så kommer hon, likt Thorleifsdóttir, kunna utgöra ett stort hot med sitt skott.