Sverige och Danmark möttes i ett EM-drama i Hamburg. Efter en handbollsmatch i världsklass var det till slut två domslut som satte prägel på matchen.
– Jag vet inte om det blev rätt, säger danske stjärnan Mathias Gidsel.

Det var inga glada miner i det svenska laget efter gårdagens förlust mot Danmark med 27-28. Danskarna visade klass och avfärdade Sverige i en nyckelmatch av Huvudrundan.

Men snacket efteråt handlade bara om domarparet och två märkliga beslut varav ett drabbade Sverige. I matchens sista sekunder hade Sverige fått ett kvitteringsläge på silverfat (läs om den andra situationen längre ned) där Oscar Bergendahl också kastade in en boll för Sverige. Men det tjeckiska domarparet dömde bort målet (främst domaren närmast) efter att Hampus Wanne stått innanför målområdet i Bergendahls kast. TV-bilderna visade ganska tydligt att Wanne knuffades eller drogs in i målområdet av danske bjässen Simon Hald men domarna ville inte titta på situationen igen utan tiden rann ut och matchen slutade 27-28 till danskarna.

– Domarna sa att Hampus (Wanne) var innanför. Jag ska andas… inte säga för mycket utan ta det lugnt. Men en mittförsvarare drar in en kantspelare och de har inte blåst för det under 60 minuter så det känns väldigt väldigt märkligt, säger Jim Gottfridsson till Viaplay direkt efter slutsignal.

Den svenske mittnian menar att Danmark och Sverige är de lag i EM som flest gånger går in med sin kantspelare centralt på sex meter (för att tampas med mittförsvarare). Och om domarparet inte blåst för en liknande situation på 60 minuter så borde man inte heller göra det i matchens sista sekunder.

– De (domarna) sade bara: ”vad kan vi göra åt det nu?” Jag kunde lika gärna ha talat med en GB-gubbe, säger Gottfridsson enligt Dagens Nyheter.

Situationen som den med Hampus Wanne sker hela tiden på en handbollsplan, där man överträder linjen till målområdet utan att för den delen störa spelet. Spelare hamnar också i en mot en-situationer där man hela tiden jobbar för att vinna sin kamp med eller utan boll. Hampus Wanne ville sätta en spärr på den danske försvararen men fick istället sig en halv fot över målområdet med hjälp av en knuff. Den assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren tycker att det rättvisa hade varit att Oscar Bergendahl (som gjorde det bortdömda målet) fick sin en mot en-situation.

– Jag måste se situationen igen. Men jag tror det är felaktigt. I en sådan situation behöver det vara lite mer klart. Låt Oscar (Bergendahl) få skjuta och spela mot målvakten, det hade känts mer rimligt, säger Michael Apelgren till Sportbladet.

Även från danskt håll, genom världens kanske bästa handbollsspelare Mathias Gidsel, var man inte hundra på att domslutet blev rätt kring Sveriges bortdömda mål.

– Det blev det drama man kan förvänta sig när de två bästa lagen i världen spelar. Vi hade lite tur med domsluten. Jag vet inte om det blev rätt till slut, sade Gidsel uppriktigt enligt Dagens Nyheter.

Den första situationen ”Man kan inte dra tillbaka tiden”

Nog kan man dock påstå att det danska laget hade lite rätt att vara besvikna också. Den situation som föranledde situationen med Sveriges bortdömda mål kom efter ett 27-29-mål från Danmark. Det blev korrekt bortdömt då domarna visade att Danmark hade två pass kvar men man passade tre gånger innan målet kom med tre sekunder kvar. Domarna glömde bara bort att det var två pass kvar och räknade inte passen, förrän Sverige påpekade misstaget.

Men frågan är om tiden skulle ha spolats tillbaka från 59:57 till 59:43, därifrån målet kom. Domarna blåste inte av förrän efter ett tiotal sekunder efter svenska protester och enligt den danska toppdomaren Henrik Mortensen kan man inte ta tillbaka tid som gått på det viset. Underförstått att domarna gjorde ett misstag (man borde ha blåst av i första taget).

– Den tid som har gått tills domarna blåser i visselpipan och stoppar klockan är förlorad. Du kan inte hitta den igen, säger han till danska TV2 och fortsätter:

– Du måste kunna se när domarna stoppar tiden, och när de stoppar tiden är det den speltid som är kvar. Och om det är tre sekunder, som det stod på skärmen, så ska det bara vara tre sekunder kvar av matchen.

Noterbart är att Europeiska Handbollförbundet (EHF) skickade ut ett pressmeddelande där man erkände felet med klockan, där Sverige egentligen bara skulle fått tre sekunder på sig att kvittera efter den märkliga situationen.

Magnus Landin kastade in bollen till 27-29 för Danmark, ett mål som alltså dömdes bort. Han kände inte att han hade stenkoll på situationen men han medger att målet var korrekt bortdömt.

– Jag har ingen aning om vad som händer, jag kan inte reglerna. Vi får höra av domarna att vi har två pass, och vi kan räkna att det är tre. Så vi var väl medvetna om att det var en för mycket, säger skytten Magnus Landin till TV2 och fortsätter:

– Det visade sig vara precis det drama som det skulle vara. Vi sa att det var en nyckelmatch – kanske en av de viktigaste i turneringen, och ni fick allt drama för pengarna.

Den danska förbundskaptenen var frustrerad efter domarnas beslut, men inte för att det dömdes bort, utan just att tiden drogs tillbaka 14 sekunder.

– Det stämmer nog att vi använder tre pass, där vi bara har två, och det är de sista 30 sekunderna, så där är jag med. Men jag hade lite svårt att se att det kunde vara 17 sekunder kvar att spela om bara, men så är det. Vi fick två poäng och det är det viktigaste, säger Nikolaj Jacobsen enligt TV2.


Kristianstad - Hammarby