Den 13-30 januari 2022 så spelas EM för herrar i Slovakien och Ungern. Till dess har nu förbundskapten Glenn Solberg tagit ut herrlandslagets trupp, som ska spela om medaljerna efter årsskiftet.

Under måndagsförmiddagen så kallade Handbollslandslaget till pressträff, där herrarnas förbundskapten Glenn Solberg skulle presentera den trupp som ska resa till Slovakien och Ungern i början av januari.

Succélaget från VM i Egypten förra vintern hoppas på lika stora framgångar denna gång, när det vankas Europamästerskap. I det inledande gruppspelet så ställs Sverige mot Spanien, Tjeckien och Bosnien & Hercegovina, där man inleder mot de sistnämnda den 13 januari. Inför mästerskapet så spelar Sverige två landskamper på hemmaplan mot Nederländerna i Jönköping och Alingsås. Förbundskapten Glenn Solberg letar inte efter några speciella svar från matcherna medger han, men det blir viktiga förberedelser för herrlandslaget.

– Vi letar inte efter något annat än det vi haft fokus på hela vägen. Att hålla uppe energin och göra det bäst möjliga av laget. Bygga tillit, trygghet och att ge ansvar till spelarna. Sen att vi har så god fysisk form som möjligt när vi går in på planen den 13 december. Jag tycker att jag känner spelarna ganska bra, var de står och vilka kvaliteter de har, så får vi prova så gott vi kan att få ut deras potential till EM, säger Solberg till Handbolls-EM.se på en digital pressträff.

Tre mästerskapsdebutanter finns med i den svenska truppen då 19-årige Felix Möller tar plats bland mittsexorna medan Karl Wallinius och Eric Johansson tar plats bland tre vänsternior. Glenn Solberg har dock också fått ge några tuffa besked till spelare som varit med förut, men som inte kom med i den här truppen.

– Vi försöker att ha en dialog med alla spelare som har varit med under de sista samlingarna. Det är alltid jobbigt och svårt att snacka med de som inte kommer med men som ligger väldigt väldigt nära. Det är väldigt svårt för man upplever ju att de också förtjänar att vara med men jag har tagit ut de 18 spelare som jag tror kan göra det bäst i EM, säger förbundskaptenen.

18 spelare är alltså uttagna i truppen. Stortalangen Elliot Stenmalm kommer att vara utvecklingsspelare på plats under förlägret i Alingsås.

Herrarnas trupp till EM

Målvakter:
1. Peter Johannesson, TBV Lemgo, 17 A-landskamper/2 mål
12. Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 128/11
30. Tobias Thulin, TVB Stuttgart, 26/0

Vänstersexor:
15. Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 53/196
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 40/120

Mittsexor:
5. Max Darj, Bergischer HC, 84/74
6. Felix Möller, IK Sävehof, 2/0
18. Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, 80/104
32. Oscar Bergendahl, GOG, 14/24

Högersexor:
10. Nicklas Ekberg, THW Kiel, 189/775
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 53/131

Vänsternior:
2. Jonathan Carlsbogård, TBV Lemgo, 26/57
42. Eric Johansson, Elverum Håndball, 2/5
49. Karl Wallinius, Montpellier HB, 2/0

Mittnior:
19. Felix Claar, Ålborg Håndbold, 33/63
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 115/370

Högernior:
23. Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 71/209
33. Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 21/53

Övriga i bruttotruppen

Målvakter:
Mikael Aggefors, Josip Cavar, Fabian Norsten

Vänstersex:
Emil Mellegård, Jerry Tollbring, Emil Frend Öfors

Mittsex:
Jesper Nielsen, Anton Lindskog

Högersex:
Isak Persson, Valter Chrintz

Vänsternio:
Alfred Jönsson, Simon Jeppsson, William Bogojevic

Högernio:
Jack Thurin, Linus Persson, Andreas Lang

Sveriges matcher i EM-gruppspelet

Torsdag 13 januari kl. 20:30 Sverige-Bosnien & Hercegovina

Lördag 15 januari kl. 20:30 Spanien-Sverige

Måndag 17 januari kl. 20:30 Tjeckien-Sverige