Island tog en viktig poäng i premiären mot Serbien i Grupp C. Islänningarna låg under i stora delar av andra halvlek men kvitterade till 27-27 i matchens slutsekunder, efter en makalös vändning.

Under fredagskvällen gick Island in till handbolls-EM och en premiär mot tuffa Serbien i den på förhand mycket jämna Grupp C. Island var ganska stora favoriter inför matchen där de isländska krigarna framför allt har bland världens bästa uppsättning på nio meter. Islänningarna på plats i Tyskland skulle få se en häftig premiär mot ett hungrigt Serbien.

Island ledde efter första halvleken med en boll till 11-10. Till andra halvlek var det dock Serbien som tog över den jämna tillställningen där man framför allt gick ifrån till 14-17 i andra halvlek efter en jämn inledning på halvleken. Efter det såg serberna till att aldrig tappa sin ledning, fram till de absoluta slutsekunderna. Serbien ledde med två bollar (25-27) med halvminuten kvar av matchen. Då klev Island fram och satte först en reducering genom kapten Aron Palmarsson.

När islänningarna sedan satte hög press i Serbiens nästa anfall slarvade man från serbiskt håll och Island kunde kontra och sätta dit 27-27 till matchens sista mål genom Sigvaldi Gudjonsson. Island, som var borträknade med minuten kvar, kvitterade alltså med två mål på drygt 30 sekunder i en otrolig avslutning.

Serbien var väldigt besvikna efter sitt slarv i slutsekunderna där man slarvade bort två viktiga poäng i Grupp C, detta medan Island firade det oavgjorda resultatet efter en ruggig upphämtning.

Parallellt tog Österrike en komfortabel tvåpoängare mot Rumänien i Grupp B (Spaniens grupp) med 31-24.


Kristianstad - Hammarby